Kapel uit Liefde in Lonneker honderd jaar

De ‘Kapel uit Liefde’ bestaat honderd jaar. De protestantse gemeente van Enschede Lonneker zal daar vrijdag 22 april aandacht aan besteden. De kapel is geopend vanaf 16.00 uur. Bezoekers kunnen de kapel bezoeken en onder meer de mooie ramen van Annemiek Punt uit Ootmarsum bekijken en luisteren naar het orgel. Er zullen foto’s en filmpjes zijn die een idee geven van de rol die de kapel de afgelopen eeuw heeft ingenomen in het dorp Lonneker. De kapel is ook bekend vanwege de achterliggende tuin waarin bijbelse planten met verwijzingen naar bijbelfragmenten een rol spelen.

Het was best een indringende beslissing in 2017 om verder te gaan als zelfstandige gemeente en geen deel uit te maken van de grote protestantse gemeente Enschede. De protestantse gemeente Enschede had besloten om de wijken te saneren en over te gaan tot de vorming van één kerkenraad met één kerkgebouw. Lonneker koos voor zelfstandigheid; een hele stap voor de gemeenschap met bijna driehonderd leden. Met Enschede konden afspraken worden gemaakt over het kerkgebouw. Ds. Maaike Schepers-Van der Poll ging de gemeente twee jaar leiden en sinds 1 januari 2019 heeft ds. GertJan Lambers Heerspink de toga om de schouders hangen.

De kapel is bij veel mensen bekend vanwege de bijzondere ramen die Annemiek Punt gemaakt heeft. Annemiek Punt uit Ootmarsum (geboren 1959) begon al op 19-jarige leeftijd met het uitoefenen van het ambacht gebrandschilderde glas-in-lood-ramen te maken. Ze volgde opleidingen in Enschede (kunstacademie) en Duitsland. Ze heeft op honderd locaties werk aangebracht, onder meer in de Nieuwe Kerk in Delft en de kapel in Lonneker. De gebrandschilderde glas-in-lood kunst in Enschede dateert uit 1989. Er zijn negen van deze ramen aan gebracht.

Foto's: 
Boven en helemaal onder aan: fragmenten van twee ramen. 
Onder eerste foto: een beeld in de bijbelse plantentuin. 
Onder tweede foto: Diaken Linie Hiddink, voorzitter Marien Florijn en predikant ds. GertJan Lambers Heerspink bij de gedenkstenen van overledenen in de bijbelse plantentuin.