Foto: het bestuur van het inspiratieweekend digitaal bijeen; linksboven laat Mathilde de Graaff het allemanseindje zien; in het midden Ingrid de Zwart (Deventer) voorzitter, rechts Martin Jans (Zwolle) studentenpastor; links onder Pim Boven (directeur Theologische Universiteit voorheen Kampen 2, tegenwoordig Utrecht Plompetorengracht) en rechts onder Klaas van der Kamp secretaris. 

Inspiratieweekend Terschelling met allemanseindje staat voor de deur


‘Weten jullie wat dit is?’ Mathilde de Graaff tovert tijdens een digitaal overleg een fietssleuteltje tevoorschijn met daaraan een balletje, een kluwen touw, dat dienst doet als sleutelhanger. ‘We noemen het een allemanseindje. Je gebruikt het als je een schip wilt afmeren. Je gooit vanaf de boot een touw naar iemand op de wal. En om dat touw goed te kunnen opvangen leg je er een knoop in. Het allemanseindje zorgt er dus voor dat je een verbinding kunt leggen. We willen bezoekers zo’n allemanseindje meegeven als leidend idee van de inspiratiedagen, we leggen verbindingen’.

Het bestuur van het inspiratieweekend op Terschelling vergaderde dinsdag 5 september digitaal. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats van 20 tot en met 22 oktober 2023. Het programma is bekend en ieder die inspiratie zoekt voor geloof en kerkelijk leven kan er aan meedoen (klik hier). Er hebben zich inmiddels al 670 personen gemeld voor het festival en dat aantal zal nog verder oplopen; hopelijk is het niet nodig een stop op de inschrijvingen aan te melden rekening houdend met de capaciteit van het festival.

Op het programma zijn tientallen evenementen opgenomen, variërend van theater tot muziek; van kerklab tot biblio dans drama; van vieringen tot meditatie. Margo Jonker uit Zwolle verzorgt met lutherse collegae zogenaamde ‘tafelgesprekken’ in de lijn van Luther onder het motto: Voedsel voor lichaam en ziel. Irene Kapinga en Jaap van der Vinne laten bezoekers kennismaken met het labyrinth. Tabitha van Krimpen en Johan ter Beek (Zwolle) gaan met mensen aan het werk over ‘Jong leiderschap in de kerk’ (van Frodo tot Gandalf). Gert van Klinken (Zwolle) en Ciska Stark presenteren een evenement ‘Verder kijken’, over vogels, natuur en landbouw in gelovig perspectief. Renske Bakker en Cors Visser gaan bezig met ‘de gemeente op ontdekking’. En zo zijn er talloze andere activiteiten. Het programma is rond.

De Lutherse Kerken leveren dit jaar een speciale bijdrage aan het festival. In de lijn met de 95 stellingen hebben de lutheranen hun gemeenten gevraagd stellingen als flessepost in te sturen. De flessen worden verzameld, 95 in totaal, en komen te hangen in het bomenlaantje voor de Westerkerk op West. Er komen lichtjes bij te hangen.

Het inspiratiefestival is inmiddels een gevestigd evenement dat iedere twee jaar plaatsvindt. De Protestantse Theologische Universiteit, de Protestantse Kerk en de Raad van Kerken in Nederland behoren tot de ondersteunende instanties.

Foto: deelnemers aan de editie van 2021