Ring Kampen voor het eerst bijeen

Nu de dreiging van de coronacrisis voorbij lijkt te zijn, pakken de diverse ringen van kerken de draad weer op. De ring Kampen komt voor het eerst in haar bestaan bij elkaar en wel – zo is de bedoeling – op 18 april in de Ontmoeting in Wilsum. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Ds. ds. Ineke de Kok – Mellema (preses) en ds. Bernhard van der Knijff (scriba) hebben naar alle kerkenraden in de ring een brief gestuurd met een uitnodiging. Ze schrijven: ‘Graag vertellen we iets over de achtergronden en de functie van de ring. Bij de totstandkoming van de nieuwe classis Overijssel-Flevoland is door de synode uitgesproken dat het wenselijk is dat de oude classes, in ons geval de classis Kampen, als ontmoetingsplek zou blijven bestaan’.

In de achterliggende jaren is besloten de oude classis in tweeën te knippen, zo is de ring Kampen tot stand gekomen (naast de ring Vollenhoven). Ambtsdragers uit de ring Kampen zijn tot nu toe niet eerder bij elkaar geroepen. Er was twijfel over de agendavoering en de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten waren in de corona-periode ook langdurig beperkt.

Maar het verlangen om de ring daadwerkelijk vorm en inhoud te geven was en is er nog steeds. Daarom heeft de huidige classis Overijssel-Flevoland de twee predikanten verzocht presidiaat en scribaat op te pakken en tenminste één ontmoeting per jaar te faciliteren. Deze ontmoeting biedt ambtsdragers uit de verschillende gemeenten de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen over wat we in de praktijk van ons kerkenwerk tegenkomen. Zo doen de afgevaardigden wellicht ideeën op en kunnen ze elkaars geloofsvertrouwen voeden. En zo raakt men verder vertrouwd met elkaar en kan het besef groeien samen als gemeenten één kerk te zijn. De ring is dus geen bestuurlijk orgaan, maar bedoeld als ontmoetingsplatform.

De twee predikanten vragen de kerkenraden om met tenminste één persoon aanwezig te zijn. Het staat de kerkenraden vrij meer personen uit de kerkenraad af te vaardigen, als de agenda daartoe aanleiding geeft. Het is de bedoeling dat de afvaardiging na afloop van de ringontmoeting terug rapporteert in eigen kring.

De agenda voor 18 april 2023 ziet er als volgt uit:

1. Opening
2. Vaststelling agenda
3. Kennismakingsronde (persoonlijk en wat er speelt binnen de eigen gemeente)
4. Pauze
5. Inleiding “Kerk zijn in de samenleving anno 2023” (door ds. Wim Dekker)
6. Geloofsgesprek in groepjes en plenair
7. Rondvraag
8. Sluiting

De predikanten vragen alle kerkenraden een digitaal aanmeldingsformulier in te vullen, ook als men om wat voor reden geen afvaardiging kan sturen. Dat kan tot uiterlijk 31 maart.