Kampen en Dronten doen mee in classis Overijssel-Flevoland

Het aantal Thuisgeef-initiatieven neemt toe. Uit een bericht van de landelijke dienstenorganisatie blijkt dat er zo’n 90 plaatsen in het hele land geïnteresseerd zijn, daarvan zijn er 23 in voorbereiding voor een officieel project en enkele plaatsen zijn concreet in uitvoering. Het gaat om de plaatsen Kampen en Dronten in onze classis en verder Breukelen, Rotterdam en Tholen. Zo’n 32 mensen hebben door dit initiatief een plek gekregen.

Het project in Kampen functioneert als een soort prototype van de samenwerking. Jurjen de Groot, directeur van de Dienstenorganisatie heeft eind vorig jaar met burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen een samenwerkingsovereenkomst van De Thuisgevers getekend.

De samenwerking is weer aanleiding om ook andere initiatieven op te pakken. Zo werkt het Stedelijk Museum in Kampen samen met de Stichting Present aan het artistieke project ‘De acht tafels van barmhartigheid’. Betrokkenen beschilderen acht tafelbladen met één van de thema’s van de werken van barmhartigheid. De Thuisgevers is gevraagd om invulling te geven aan de tafel ‘Vreemdelingen herbergen’. 

De thuisgevers gingen samen met enkele statushouders aan de slag om het thema kleur te geven. Tijdens het schilderen ontstonden er gesprekken over vrijheid, veiligheid en vrede. Een vredesduif is het centrale middelpunt geworden van de tafel, met aan de ene zijde geboeide handen die zichzelf bevrijden en aan de andere zijde een omarmd huis met open deur. "Vrede, vrijheid en veiligheid zijn basisvoorwaarden om je ergens thuis te voelen", zo vatte één van de deelnemers het samen. 

Het Stedelijk Museum Kampen heeft tot maart de tentoonstelling ‘Secret Garden’ waar de werken van barmhartigheid deel van uit maken. Het museum is iedere eerste woensdag van de maand gratis toegankelijk en ook op andere dagen te bezoeken.