Lagere basistemperatuur helpt

Door de basistemperatuur in kerken omlaag te laten gaan van 13 graden tot 10 graden kunnen kerken zo’n 7,5 procent bezuinigen op hun energiekosten. Dat vertelt Rinus Scheele in een internetopname van de Groene Kerken. De Groene Kerken houden 31 oktober en 2 november webinars over energiebezuinigingen.

Rinus Scheele is lid van de werkgroep kerk, milieu en samenleving in Bennekom. Hij onderzocht in 2014 zo’n 60 kerken op het binnenklimaat. Hij ontdekte dat er met name op de basistemperatuur nog wel wat bezuinigd kan worden. Opvallend was ook de ontdekking dat de comforttemperatuur bij protestanten hoger ligt dan bij rooms-katholieken. ‘Protestanten zijn blijkbaar meer gewend de jas uit te trekken in de kerk’, aldus Scheele.

Scheele adviseert een lagere basistemperatuur te hanteren, maar op te passen als de kerk moet worden opgewarmd. Dat moet je niet te snel doen, wil je voorkomen dat de temperatuursverandering impact heeft op de materialen.

Teus van Eck, een technische achtergrond, voorzitter werkgroep Groene Kerk te Oosterbeek, geeft een stappenplan van hoe je kerkgebouwen kunt verduurzamen. Hij benadrukt het belang dat mensen weten wat de kosten zijn. Als kerk ook recht op vijftig procent korting op de energiebelasting, wat je zelf moet aanvragen. Een vaste koster, of in ieder geval één persoon die verantwoordelijk is voor de energie werkt beter dan allerlei vrijwilligers die allemaal aan de thermostaat draaien.

Jelle Vegt gaat in op verduurzamen monumentale kerken. Hij analyseerde het energieverbruik in zijn kerk in Maasbracht en verwoordde allerlei tips op basis van zijn onderzoekgegevens. Het helpt, zo stelt hij, als je aan het begin veel vermogen in het verwarmen stopt, want dat beklijft. Hij ontdekte verder, dat het onder de gewelven maar zo 24 graden is, terwijl het bij de preekstoel 19 graden is. Kunst is dus om de warmte naar beneden te stuwen met ventilatoren. Hij ontdekte dat je niet de hele kerk hoeft te verwarmen, maar dat je specifieke delen met infrarood kunt bewerken, terwijl je zitplaatsen op delen vermijdt waar veel koudeval is, je moet dan denken aan zitplaatsen vlakbij muren en zuilen.  

Er is ook een toolkit gemaakt met allerlei praktische tips. Men wijst op het nut van warmtekussens, die je bij de zitplaatsen kunt plaatsen en het nut van ledverlichting.

Het webinar energiebesparing op 31 oktober is van 15.30 tot 17.00 uur. Het webinar op 2 november is van 20.00 – 21.30 uur. Klik hier.

Voor een impressie vanuit de journalistiek: klik hier. 
Voor een landelijke site van de PKN met allerlei tips: klik hier. 

Foto: Rinus Scheele