Wereldraad zoekt tussenpositie in conflict rond Oekraïne

De Wereldraad van Kerken blijft Russische studenten werven om in Bossey te gaan studeren. Daarnaast wordt het gesprek met de Russisch-Orthodoxe Kerk voortgezet en bereidt de Wereldraad bezoeken voor aan de kerk in Oekraïne om een lidmaatschap van de Wereldraad verder voor te bereiden.

Dat vertelt waarnemend algemeen secretaris pater Ioan Sauca die met een kleine delegatie op 17 oktober Moskou bezocht en een gesprek voerde met patriarch Kirill van de Russisch Orthodoxe Kerk.

Eigenlijk heel vreemd, dat je noch in de seculiere pers noch in de kerkelijke pers weinig terugvindt over het bezoek, omdat de Wereldraad van Kerken de meest omvattende bundeling geeft van kerken wereldwijd en omdat de Russisch-Orthodoxe Kerk gewoon lid is van dit orgaan. Als er dus ergens verbindingen kunnen worden gelegd is het op dat niveau.

Sauca vertelt dat hij Rusland heeft bezocht in het kader van het verlangen bruggen van vredee en verzoening te bouwen door middel van ontmoeten en dialogen. Soortgelijke bezoeken brengt de Wereldraad van het Midden-Oosten. Het centraal comité had aangedrongen op een bezoek aan Rusland om een gesprek op gang te brengen over de theologie van de oorlog en de gevaren van nucleaire escalatie.

Patriarch Kirill zei dat de oorlog niet door de kerken wordt gevoerd, maar door de politici. En de rol van de kerken is het, aldus Kirill, om vredestichters te zijn. Sauca heeft hem over die onderwerpen bevraagd, zonder dat in detail informatie is gegeven achteraf. Sauca zegt dat de standpunten van de Wereldraad over de oorlog niets aan duidelijkheid te wensen over laten.

Het interview spreekt niet over omgevingsfactoren die een rol spelen bij de keus van de Wereldraad. Zo heeft de Russische overheid aangegeven dat studenten en scholieren onderwijs moeten krijgen in de Russische ideologie; dat werpt een bepaald licht op de keus Russische studenten te blijven informeren via een opleidingsinstituut als dat van Bossey. Ook is bekend dat de Russisch-Orthodoxe Kerk destijds uit de Europese Raad van Kerken (CEC) is teruggetreden, omdat nationale Baltische varianten van de Orthodoxe Kerk lid werden van de CEC. Met andere woorden: daar waar de Wereldraad vasthoudt aan de eigen koers, zit er latent spanning op de boog richting de Russisch-Orthodoxe Kerk. 

Zie voor het hele interview: Klik hier.