Herinneringen aan Desmond Tutu

Kerkinactie heeft de classis Overijssel-Flevoland in het bijzonder verbonden met Zuid-Afrika. De twee regio’s spiegelen zich naar elkaar en wij in de classis proberen de ontwikkelingen in de Kaapregio wat te volgen. Daarom een speciaal eerbetoon aan de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu die tweede kerstdag op 90 jarige leeftijd is overleden.

Bisschop Tutu werd op 81-jarige leeftijd door Twan Huys ontvangen in Collegetour. De NOS heeft dat programma onlangs herhaald. De eerste student die het woord kreeg stelde de vraag wat Europeanen van Afrikaners zouden kunnen leren. Tutu antwoordde: ‘Europeanen zouden Ubuntu kunnen leren’. Gemeenschapszin. En hij legde dat uit door te wijzen op de eetgewoonten van westerlingen. Hier krijgt iedereen een eigen bord en schept op wat hij wil eten. In Afrika eten mensen uit een grote gemeenschappelijke pan. Want je bent één familie. Je deelt in elkaars ervaringen.

Bisschop Tutu vertelde verder over iemand die de hel en daarna de hemel bezocht. En hij zag in de hel mensen aan tafels met torenhoge spijzen. Maar de mensen zagen er vermagerd uit. Ze hadden lange lepels. Maar de lepels waren langer dan hun armen, dus konden ze het voedsel van de tafel niet naar de mond brengen, want het ging voorbij de mond. Hij kwam daarna in de hemel. Het was een replica van de hel. Maar de mensen zagen er goed uit. Want ze gebruikten de lepels om de spijs naar de mond te brengen van degene die tegenover hen zat.

Tijdens de collegetour kreeg Tutu als laatste vraag: ‘Wat wilt u de studenten hier mee geven?’ En hij antwoordde zoiets als ‘Ik zou willen dat jullie je laten leiden door je droom en dat je je droom zolang mogelijk vast houdt. Want voor je er erg in hebt ben je volwassen’.

In 2010 verbond Tutu zijn naam aan een kinderbijbel, die ook in Nederland is uitgebracht door uitgeverij Benjamin, waarvan de tekst afsluit met het verwijzen naar de droom. Tutu dankt diverse mensen, en vooral de kinderen: ‘Door hun ogen heb ik de bijbelverhalen in een nieuw licht gezien, en in hun toekomst zie ik Gods droom in vervulling gaan’.

Foto boven: Tutu zoals hij in de kinderbijbel is afgebeeld (fragment) 
Foto onder: Tekening bij laatste onderdeel van de kinderbijbel 'Gods droom zal uitkomen' (fragment)