Fairtrade voor kerk Hellendoorn

De Protestantse Gemeente Hellendoorn heeft woensdag 9 januari een faitrade signatuur gekregen. Diakenen van de protestantse gemeente kregen de sticker ‘Wij Doen Mee’ uitgereikt door de plaatselijke Fairtrade werkgroep.

Dat meldt de website www.duurzaamhellendoorn. De protestantse gemeente Hellendoorn omvat drie wijkgemeenten, die al geruime tijd fairtrade gecertificeerde koffie en thee schenken in de bijeenkomsten.

Het beheer werkt ook met fairtrade suiker en faitrade koek. Meest opmerkelijk is misschien nog wel, dat de gemeente bij de avondmaalsvieringen speciale fairtrade wijn schenkt.


De gemeente besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, zo werd bij de feestelijke uitreiking van het certificaat opgemerkt, door de kerken en gebouwen energie vriendelijk te maken en door het gebruik van isolatie, zonnepanelen en led verlichting.

Het certificaat werd tijdens een vergadering van de diaconie overhandigd. Tijdens het gesprek tussen de diakenen en leden van de werkgroep ging het natuurlijk ook over toekomstige uitdagingen in duurzaamheid. Een volgende stap zou kunnen zijn dat de kerk van een certificaat toewerkt naar de titel Fairtrade Kerk.


Daarvoor moeten nog wel enkele stappen worden gezet, onder meer door het structureel uitdragen van de fairtrade/duurzaamheids gedachte en het hieraan aandachtschenken bij kerkelijke feesten en andere activiteiten.