Vesper met Bach

De Protestantse Kerk heeft een uitgewerkte liturgie beschikbaar voor gemeenten die in de passietijd willen werken met de Mattheüs Passion van Bach. In vijftien pagina’s wisselen teksten uit het lijdensevangelie en de koralen van de Duitse componist elkaar af. Met deze Passie Vesper, zoals het officieel heet, wordt Bach’s Matthäus Passion in handen gelegd van de gemeente.

Marcel den Dulk, een HBO-student Organisatiepsychologie, heeft het materiaal ontwikkeld voor de afdeling ondersteuning gemeenten van de dienstenorganisatie. Marcel den Dulk heeft alle veertien koralen in de vesper geschikt gemaakt voor gemeentezang. Ze kunnen op gemakkelijke toonhoogte door iedereen worden meegezongen. Het is overigens ook mogelijk nog een stapje verder te gaan en vierstemmig te zingen, maar dat hoeft niet.

De passie vesper neemt de gemeente op indringende wijze mee op de weg van Jezus naar Golgotha. Afwisselend beluisteren en bezingen de gemeenteleden, door middel van koorzang en samenzang, de passie van Jezus volgens de Nieuwe Bijbelvertaling en de toonzetting van Johan Sebastiaan Bach. De passie begint bij de pesach-maaltijd die Jezus voor het laatst met zijn leerlingen hield. De gemeente hoort over zijn arrestatie, veroordeling, zijn sterven. Als de woorden over zijn dood weerklinken, dooft men de paaskaars. Nadat er gezongen is over de rust van het graf, verlaat de gemeente in stilte de kerk.

De passie vesper laat zien hoe je met muziek kunt bijdragen aan gemeenteopbouw, zegt Marcel den Dulk. In dit voorbeeld wordt gewerkt met de muziek uit de canon van de kerk. Maar je kunt het in feite met elke muziek inrichten.

Gemeenten die een poging willen wagen kunnen gratis materiaal aanvragen bij de dienstenorganisatie (tel. 030-8801880). Er zijn MP3-bestanden beschikbaar met orgelbeleiding voor de samenzang.