Ring in Reestdal

In de ringen draait het om onderlinge ontmoeting van de gemeenten. Langzamerhand krijgt de ring vorm in de verschillende delen van de classis Overijssel-Flevoland. De ring Ommen kwam dinsdag 10 september bij elkaar in Oud-Avereest (Balkbrug).

Wilma Dunnink, voormalig voorzitter van de kerkenraad, heette de gasten van de naburige gemeenten welkom. Ze gaf een doorkijkje in de metamorfoses die zich in het Reestdal hebben voltrokken. De protestantse gemeente is in 2009 samengegaan. Die vereniging ging gepaard met de keus om één kerkgebouw af te staan als multifunctioneel centrum en om twee kerken open te houden voor de eredienst.

De ring kwam bij elkaar in de Reestkerk, de voormalige hervormde kerk. Om het gebouw goed tot zijn recht te laten komen is er achter de kerk een compleet nieuw ontmoetingscentrum gekomen. De oude, kleine consistorie maakte plaats voor een prachtige vergaderlocatie, waar een grote raampartij uitzicht biedt op een schitterende natuur. ‘We hebben iedere dag een ander schilderij’, zei één van de aanwezigen. Dunnink legde uit dat een stichting Vrienden van de Reestkerk zorgt voor fondsen en exploitatie. Het lukt om een substantieel deel van het jaarlijks benodigde bedrag van 45.000 euro bij elkaar te brengen. De kerk en het gebouw zijn in trek voor concerten, exposities, bedrijven, rouwplechtigheden.

De bezoekers konden een kijkje nemen in het centrum. In het tweede deel van de ringvergadering hield de classispredikant een inleiding over de herkerkelijking. In groepjes werd er doorgesproken over de vraag wat mensen vanuit de oude situatie willen meenemen bij alle veranderingen in de kerk.

Voorzitter Jan Droogendijk uit Vroomshoop zorgde er voor dat ook veranderingen in de gemeenten werden genoemd. Ds. Remco Veldman kwam als predikant naar Balkbrug, ds. Coby de Haan neemt afscheid van Ommen, ds. Georg Naber komt in november naar Lemelerveld. Als suggestie voor een volgende ontmoeting werd onder meer genoemd: de diaconale gemeente.

Foto's van het gesprek in groepen tijdens de ring Ommen; op de wanden schilderijen van Thijs Buit uit Rheeze