Goor laat Christus in kunstvorm zien

We geloven dat Christus aanwezig is in de kerkdienst. In het Woord, en in de ontmoeting met de ander. En soms is Hij aanwezig in beeld. De Hofkerk in Goor heeft kunstenaars gevraagd om beelden te ontwerpen voor een eigen kruisweg in de kerk. "De verbeelde aanwezigheid van Christus, dat heb ik heel hard nodig."

Dat schrijft de landelijke website van de Protestantse Kerk. Daarbij komt de vraag aan de orde: Wat doet het met je geloofsbeleving als Christus zichtbaar en tastbaar in de kerkruimte aanwezig is?

“Een ingewikkelde maar spannende vraag”, zegt ds. Wim de Jong, predikant van de Hofkerk in Goor. “Ik ben vrij visueel ingesteld, maar als een kerk bomvol staat of hangt met beelden, dan doet het me niets meer. Ik kan wel erg geraakt worden door één beeld, een mooi Christusbeeld bijvoorbeeld als verbeelding van de kwetsbare mens.

Als kerkganger deden de hongerdoeken in de Veertigdagentijd me destijds veel. Als kijker werd je daarin meegenomen in de dienst, je kreeg ook de context van zo’n doek mee. Dat zorgde voor verdieping.

De hongerdoeken waren een van de inspiratiebronnen voor de kruisweg die wij nu in de kerk hebben. De beelden voor die kruisweg zijn gemaakt door kunstenaars op de grens van kerk en samenleving, kunstenaars van binnen en van buiten de kerk. Kunstenaars die niet zozeer iets met de kerk hebben maar wel wat met het lijdensverhaal. In de Veertigdagentijd hebben we elke dinsdagavond een avondgebed met een bijzonder karakter. We lichten telkens een van de beelden van de kruisweg uit. Dat doen we ook in de stille week bij de vespers op maandag dinsdag en woensdag.

Als voorganger vind ik het een ongelofelijke rijkdom dat wij deze kruisweg tot stand hebben gebracht. De verbeelde aanwezigheid van Christus, dat heb ik heel hard nodig. Ik moet altijd weer een stap maken naar de verhalen, ze binnen laten komen en er dan instappen. Beelden helpen daarbij. Een gemeentelid zei toen we het hadden over onze kruisweg: ik word daardoor zo bepaald bij het beeld van de kwetsbare mens en denk dan: ik mag er dus ook zijn."