Foto: Jessica Braakman (lid van het breed moderamen en van de generale synode) en Klaas van der Kamp overhandigden gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher een boek over 91 jaar kerkrentmeesterlijke inspanningen in Overijssel 

Gezamenlijke inspanning voor vitalisering van platteland


De kerken zullen worden betrokken bij de ontwikkeling van het plattelandsbeleid van de provincie. Dat is een concreet resultaat van het overleg dat maandag 20 november plaatsvond tussen een delegatie van de kerken en gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, verantwoordelijk voor onder meer de portefeuilles van leefbaar platteland, erfgoed, innovatie en digitalisering, vergunningen en grondbeleid.

Jessica Braakman en Klaas van der Kamp spraken namens de protestantse classis Overijssel –Flevoland en de kring van kerken Overijssel met de gedeputeerde en de ambtelijke dienst. De ontmoeting was bedoeld als kennismaking en verkenning. Het ging onder meer over de leefbaarheid van het platteland.

De delegatie van de kerken signaleerde dat de kerken prioriteit geven aan de aanwezigheid van een gebouw in de leefkernen. Om dat te blijven realiseren kan het nodig zijn om de bestuurlijke kracht in een regio te bundelen. Doel blijft wel per leefgemeenschap met een persoon pastoraal aanwezig te blijven en een kerkgebouw in stand te houden, zolang het mogelijk is dat vanuit de lokale gemeenschap te bekostigen.

De gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher gaf aan dat hij de kerken als partner ziet om cement in de samenleving te blijven ontwikkelen. Ten Bolscher was in een eerdere periode verantwoordelijk voor onder meer landbouw en heeft nu de portefeuilles van onder meer erfgoed en leefbaar platteland overgenomen. Hij heeft diverse plannen om dat beleid handen en voeten te geven en de kerken hebben aangeboden daarin een constructieve bijdrage te leveren.

Het gesprek duurde ongeveer een uur en daarin kwamen ook andere zaken aan de orde, zoals de relatie kerken / overheid op lokaal gebied, de mogelijkheid om pioniersactiviteiten te scharen onder de noemer ‘innovatie’ en het grondbeleid dat zowel bij de overheid als bij diverse protestantse colleges een rol speelt. In het kader van erfgoed kwam onder meer de herbestemming aan de orde van de Walkerk in Rijssen, waarvoor de hele gemeenschap zich inspant. De gesprekspartners verkenden verder de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen in het beleid; een voorbeeld van hoe kerk en overheid kwam naar voren in de veranderingen die de overheid doorvoert op het gebied van ruilverkavelingen en de pastorale rol die de kerken in zo’n regio kunnen spelen.