Foto: associatie op thema 'recreatie'

Groot geld neemt bezig van protestantse campings


Er zijn al heel wat maatschappelijke initiatieven geofferd op het altaar van de beleggingsmaatschappijen. De kans is groot, dat de achttien campings van RCN (Recreatie Centrum Nederland) een zelfde lot ondergaan. Onlangs werd bekend dat de van oorsprong christelijke campings zijn verkocht aan Blackstone, een grote Amerikaanse investeerder met een vermogen van naar schatting 900 miljard euro.

De Nederlandse Hervormde Kerk heeft in 1952 RCN opgericht. Het doel was om werkende gezinnen – vooral geschoolde arbeiders en kleine middenstand – een betaalbare recreatiemogelijkheid te bieden, niet alleen hervormde gezinnen, maar iedereen. Het eerste park was “Het Grote Bos” bij Doorn op de Utrechtse Heuvelrug, waar de basis werd gelegd voor de latere RCN-formule: natuur, rust, ruimte en betaalbaar recreëren.

RCN breidde zich gestaag uit in Nederland. Tegen de jaren 1980 waren er negen campings in Nederland. Vanaf 1999 startte de internationale expansie met campings in Frankrijk; later werd ook een park in Duitsland toegevoegd. Inmiddels beschikt RCN over 18 vakantieparken verspreid over Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Wat RCN onderscheidt, is dat de volledige winst wordt gebruikt voor maatschappelijke projecten: jeugdwerk, hulp aan mensen in armoede of isolatie, en andere goede doelen. Alle parken delen dit maatschappelijke profiel: gastvrijheid én betrokkenheid. Of die maatschappelijke component gehandhaafd wordt, zal moeten blijken.

In Overijssel-Flevoland vind je een RCN-camping in Zeewolde, bij het Veluwemeer. Andere plaatsen met een RCN-camping in Nederland zijn: RCN het Grote Bos – Doorn (Utrechtse Heuvelrug); RCN de Jagerstee – Epe (Veluwe); RCN de Noordster – Dwingeloo (Dwingelderveld); RCN de Roggeberg – Appelscha (Drents‑Friese Wold); RCN de Potten – Offingawier (Sneekermeer, Friesland); RCN de Flaasbloem – Chaam (Noord‑Brabant); RCN de Schotsman – Kamperland (Zeeland); RCN Toppershoedje – Ouddorp (Zuid‑Holland).