Ruimte voor predikanten om mee te gaan naar Roemenië

Er is  nog plaats voor enkele predikanten die mee willen gaan naar Roemenië deze zomer. Van 8 t/m 15 juni 2013 brengt een groep Nederlandse theologen een bezoek aan de lokale kerk in Transylvanië. Voor 350 euro verblijfkosten kunnen Nederlandse dominees erbij zijn. De ontmoeting staat in het teken van het antwoord dat kerken geven op de secularisatie.


Een initiatiefgroep van zeven predikanten verzorgt de ontmoetingen tussen pastores in Roemenië en Nederland. Vanuit Nederland doen ds. Wim de Jong (Deventer) en ds. Ries Nieuwkoop (Zwolle) mee in de initiatiefgroep, die verder gesteund wordt door de PTHU, de Bond van Nederlandse Predikanten, Erlész en de Juhász István Stichting.

Dit jaar staat de ontmoeting in het kader van de secularisatie. De initiatiefgroep schrijft in een persbericht: ‘Het kerkbezoek neemt af. Er zijn minder bezoekers. En de jonge generatie ontbreekt. Pastores hebben met hoge verwachtingen te maken. Hoe kunnen pastores omgaan met die druk? Hoe kunnen ze zichzelf en de gemeente inspireren?’

Het bezoek begint met een bezoek tijdens het weekend aan een lokale kerk. Daarna zijn er drie gezamenlijke studiedagen waarop werk aan de orde komt van Jeffrey J. Jones en Jonathan Sacks. Wie meer informatie wil, kan terecht bij ds. Ries Nieuwkoop: ries.nieuwkoop@gmail.com. De voertaal tijdens de ontmoeting is Engels. 

Foto: Ds. Pieter Dekker en proponent Henk Jan van der Wal in gesprek met een Roemeense collega tijdens een vorige ontmoeting