Impressie van de ontmoeting met Kader Abdolah

- fragment uit een verhaal van ds. Jan Dirk Wassenaar uit Hellendoorn -

Op 20 en 21 oktober was ik op Terschelling om daar namens de classis Overijssel-Flevoland deel te nemen aan het zogenaamde Inspiratiefestival, georganiseerd om mensen kennis te laten maken met vernieuwende vormen van kerk-zijn. Ik ontmoette Kader Abdolah – wie kent hem niet?

 

In 1988 vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. Hij ontwikkelde zich tot een groot schrijver in de Nederlandse taal. Bekend zijn boeken als Papagaai vloog over de IJssel en Het huis van de moskee. Werk van Abdolah is inmiddels in dertig talen vertaald.

Abdolah was op Terschelling op uitnodiging van de Thuisgevers. Die organisatie is een initiatief van de gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland. De Thuisgevers helpt statushouders (erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning) versneld aan een nieuw bestaan door hen te huisvesten via allerlei maatschappelijke initiatieven. Dankzij de financiering van het ministerie van Justitie en Veiligheid is de hulp aan (potentiële) Thuisgeef-initiatieven geheel kosteloos. Kijkt u eens op www.dethuisgevers.nl, zou ik zeggen.

Abdolah vertelde in een indrukwekkende ‘lezing’ over zijn vlucht naar Nederland en over zijn integratie, nadat hij in Zalk een woning toegewezen had gekregen. Hij liet onder meer weten dat hij van de dominee van het dorp een tweedehands fiets (met ketting!) had gekregen om naar de bibliotheek in Zwolle te kunnen fietsen. Bij zijn eerste bezoek daar had hij de baliemedewerkster duidelijk kunnen maken dat hij Nederlands wilde leren. De medewerkster had hem een boek over Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt meegegeven... Zo is het begonnen…

Van de hand van Abdolah is net uitgekomen: Voordat het laat wordt. Ongetwijfeld is dat net als zijn andere een fascinerend boek.

Ds. Jan Dirk Wassenaar schreef in bovenstaande zin in het kerkblad van Hellendoorn. Hij plaatste deze tekst in een breder kader. Hij zet daarbij in op het thema ‘Bijzondere ontmoetingen’, waarbij hij ook een theatershow in eigen regio betrekt met in de hoofdrol Bastiaan Ragas. Wassenaar vertelt over de ontmoeting met zowel Ragas als Abdolah en sluit zijn artikel af met: ‘Over bijzondere ontmoetingen gesproken: die heb ik door mijn gemeentelijke werk dagelijks met allerlei mensen, misschien ook met u of jou. Niet minder bijzonder dan die met mensen als Bastiaan Ragas en Kader Abdolah. Zo is het ook nog een keer’.