Bé Bannink overleden

Ds. Bé Bannink is overleden. Berend Jan Bannink woonde in Dalfsen en geniet vooral publieke bekendheid in de regio Overijssel-Flevoland uit de tijd dat hij scriba van de Provinciale Kerkvergadering in deze regio was. Hij heeft die taak ingevuld van 1973 tot 1992. In dat jaar werd hij destijds opgevolgd door ds. Klaas van der Kamp.

Berend Jan Bannink is geboren op 20 februari 1932 in Deventer. Hij werd in 1962 predikant in het Friese Boornbergum en verruilde deze gemeente in 1967 voor Tubbergen. Sinds zijn emeritaat woonde Bé Bannink in Dalfsen, waar hij tot op hoge leeftijd meedeed met gespreksgroepen over onder meer de theoloog Karl Barth. Bé is op 13 maart 2023 overleden en is begraven op de begraafplaats Welsum, bij Dalfsen.

De functie van scriba PKV is vergaand te vergelijken met de functie van classispredikant. Je bent verantwoordelijk voor de regionale ontwikkelingen in een regio. Verschillen zijn er ook: de classispredikant is vanaf het begin gereformeerd, luthers en hervormd ingekleurd. In het breed moderamen is de classispredikant assessor en geen scriba. Dat impliceert dat de gangbare correspondentie tegenwoordig wordt uitgevoerd door ambtsdragers die dat als vrijwilliger doen.