Foto: Niet alleen met een 'reddingsauto' (ambulance), maar ook met een helicopter zijn de hulpdiensten steeds paraat. 

Kerkdiensten voor blauwlicht


De Duitse kerken hebben over het algemeen een behoorlijke handigheid om maatschappelijke organisaties en kerken in elkaar te weven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde ‘blauwlicht-kerkdiensten’.

De kerken in Nördlingen (Beieren) zijn daar een voorbeeld van. Ze organiseren op zondag 15 oktober 2023 om 19.00 uur een ‘Blauwlichtgottesdienst’. De voorzitter van de evangelische kerkenraad Ralph Breitenberger, plaatste een oproep in het lokale kerkblad ‘Evangelische Gemeindebote’. Er zijn ook posters verspreid waarin alle reddings- en hulporganisaties worden uitgenodigd om mee te doen met het oecumenische initiatief, waarin niet alleen de evangelische predikanten mee doen, maar ook de rooms-katholieke diaken voor ‘Notfallsorge’. In het bijzonder zijn uitgenodigd organisaties als de brandweer, de politie, het rode kruis, de Johannieters, de THW (Technisches Hilfswerk Ortsverband) en vele anderen.

Op een poster wordt gevraagd om zo veel mogelijk in werkkleding en uniform naar de dienst te komen. Daaruit kan dan ook de veelkleurigheid naar voren komen van de organisaties die zich met het ondersteuningswerk bezighouden.

Ook in Mannheim is men gewend dergelijke diensten te houden. ‘Wie eenmaal meegemaakt heeft, welke verschrikkelijke scenario’s zich bij een ongeluk kunnen voordoen en met welke beelden en situaties reddingswerkers te maken krijgen in noodgevallen die kan zich voorstellen welke waardevolle bijdrage deze ‘Notfallseelsorger’ verrichten’, schrijft men in een toelichting.

Er zijn speciale mensen aangesteld voor deze ‘Notfallseelsorge’, zoals iemand die pedagogiek heeft gestudeerd en in zo’n speciale kerkdienst officieel in de dienst wordt ingeleid. De Notfallseelsorge, in Nederland bekend als de paarse kolom, wordt met name dan aktief, als de blauwe diensten (politie, brandweer, ambulance) daartoe oproepen. Dan is het de taak van de paarse kolom om mensen in extreme situaties bij te staan. Ze bieden eerste hulp voor de zielenood. De Notfallseelsorger zijn jaarlijks meer dan honderd keer actief over het geheel van Duitsland.

Foto: aankondiging van de 'blauwe kerkdienst' in Nördlingen