Verlangen naar kerkgebouw bij kring van kerken Overijssel

Tijdens de coronacrisis was er even meer ruimte, maar toen de klassen terugkwamen om onderwijs te volgen, konden we minder bij de scholen terecht. Verschillende migrantenkerken worstelen met het vinden van onderdak. Dat vertelde pr. Raul Salas, voorganger van een migrantengemeente in Zwolle tijdens de kring van kerken Overijssel, op maandag 3 oktober 2022. De afgevaardigden waren te gast bij RTV-Oost in Hengelo.

Dalise Salas vulde haar man aan: Het is zo belangrijk voor migranten om een veilige plek te hebben. Velen zijn juist dat gevoel van veiligheid kwijt geraakt. En dan is het heel vervelend dat de kerkelijke gemeenschap die je vertrouwt van de ene op de andere dag naar een andere plek moet zoeken. We raken ook gemeenteleden kwijt als we verkassen, simpelweg omdat de mensen geen contactgegevens willen achterlaten, gelet op ervaringen in het verleden.

Rev. Jacque Williams van de Anglicaanse Kerk in Twente, die zowel in Nederland als in Zuid-Afrika thuis is, noemde de term ‘migrantenkerk’ minder gelukkig, alsof je een tweedeling kunt maken tussen autochtone en allochtone christenen. Er is maar één lichaam van Christus betoogde ze.

Ds. Harry Lassche van de hersteld hervormde gemeente te Rijssen vertelde dat de  hersteld – hervormden gelukkig na de coronacrisis redelijk trouw de kerkgang weer hebben opgepakt. Verschillende andere aanwezigen moesten erkennen dat er gaten zijn gevallen in de kerkgang. Wel blijken de digitale bijeenkomsten ook na corona nog steeds goed te worden aangeklikt.

Samenwerking

Ds. Janneke Burger van de Nederlands-gereformeerde kerk van Enschede vertelde dat vooral de groep van 15 tot 25 jaar speciale aandacht behoeft. Ook dat geluid vond brede herkenning bij andere aanwezigen. Voor de Anglicanen waarvan de leden uit de wijde omtrek komen, is dat extra lastig, omdat bezoekers vele kilometers moeten afleggen om de diensten in Diepenheim bij te wonen.

Ds. Margo Jonker van de lutherse gemeente in Zwolle bracht de betrokkenheid bij vluchtelingen naar voren. De kerkenraad stelt de eigen ruimte een ochtend per week beschikbaar als huiskamer.

Van de kant van het Leger des Heils noemde voorganger Ingeborg Keijzer het initiatief om als heilsleger nadrukkelijk de buurten op te zoeken om daar direct bij de mensen aanwezig te zijn.

Joke van Egteren, kerkenraadslid van de protestantse gemeente te Diepenheim vertelde over de situatie in de landbouw.

Ds. Gerke van Hiele vertelde over het initiatief van de doopsgezinden in Giethoorn om een night of ligth te organiseren. Het is een manier om als kerk present te zijn onder de mensen, zodat niet alleen het geluid van halloween te horen is, maar ook een geluid waarin de kerken zich meer herkennen.

Doopsgezinden en Remonstranten werken aan verdere samenwerking in Twente. Dr. Jan Dirk Wassenaar, scriba van de protestantse classis Overijssel-Flevoland, noemde ook het thema ‘samenwerking’ als één van de belangrijkste items op dit moment van de protestanten. Ds. Janneke Burger vertelde dat de vereniging van Nederlands-gereformeerden en vrijgemaakten komend jaar aanstaande is.

De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten viert komend jaar in Nijverdal dat het kerkgebouw haar eeuwfeest beleeft.

Oversticht

Mireille Dosker van het Oversticht vertelde over haar werk en de inzet van Oversticht voor het opstellen van kerkenvisies per burgerlijke gemeente. In Overijssel doet bijna 90 procent van de gemeenten mee. Ze maken een inventarisatie van kerkelijke gebouwen en leggen daarbij een infrastructuur aan, een netwerk van mensen die elkaar kunnen vinden. Bij een kerksluiting kan men kijken of er een ander kerkgenootschap belangstelling heeft voor een specifiek gebouw.

Mireille Dosker legde uit dat kerkgebouwen die worden afgestoten lang niet altijd een religieuze functie blijven houden. Dat komt ook, omdat de meeste kerken geen bijzondere architectonische waarde hebben. Ongeveer 25 procent van de gebouwen is een rijksmonument en 10 procent een gemeentelijk monument.

RTV-Oost

RTV-Oost was gastheer van de ontmoeting. Hoofdredacteur Henk Jan Karsten heette de ongeveer 25 bezoekers hartelijk welkom. Hij vertelde dat RTV-Oost met de ontvangst wil tonen een laagdrempelige organisatie te zijn.

Cobi Noordhoff, lid van de mediaraad van RTV-Oost vanuit de levensbeschouwingen, vertelde dat de omroepen wettelijk verplicht zijn een mediaraad te hebben, waarin het draagvlak van de samenleving tot uitdrukking komt. RTV-Oost besteedt op diverse manieren aandacht aan de kerken; er is het radioprogramma Hoogtij op zondagochtend acht uur; en er zijn de nieuwsitems over kerk bij de televisie.

De omroep staat onder enige spanning vanwege de bezuinigingen die voor de deur staan. De verwachting is dat het aantal medewerkers terug zal moeten van boven de honderd naar zo’n vijfentachtig. De inzet gaat gepaard met een reorganisatie van afdelingen, waarbij kerkelijke thema’s vallen onder de rubriek ‘mens en identiteit’.

Ina Brouwer, al meer dan 27 jaar betrokken bij kerkelijke berichtgeving, liet een paar voorbeelden zien van hoe een thema wordt verwerkt. Ze gaf een rondleiding door de radio- en televisiestudio’s. Enkele bezoekers mochten zelf proberen de autocue te lezen. Dat blijkt lastiger dan je zou denken. ‘Je bent geneigd om snel te praten aan het begin’.

Het is de bedoeling dat de kring van kerken Overijssel weer bij elkaar komt op vrijdag 6 oktober 2023 bij het Oversticht in Zwolle. Deo Volente. Verder is de toezegging gedaan dat er nog meer informatie wordt aangereikt over de ontwikkelingen van de migrantenkerken (voor zover je ze met die term mag aanduiden). De koepelorganisatie SKIN brengt diverse gemeenten bij elkaar op 27 oktober, daarmee wordt het initiatief doorgezet dat een eerste editie beleefde in 2021. Naar schatting zijn er 60.000 migranten die een kerkelijke affiniteit hebben in Overijssel.

Foto's: impressie van de bijeenkomst, boven bij de radiostudio, onder rond de vergadertafel