Biografie Kinga Bán

Kinga Bán (1981-2019) uit IJsselmuiden was een geboren zangeres. Ze zong haar liederen over geloof, hoop en onvoorwaardelijke liefde totdat het niet meer ging. Drie jaar na haar overlijden verschijnt er de laatste week van april een biografie over haar leven van de hand van Johan Bakker.

Kinga Bán is in christelijke kring bekend, maar ook ver daarbuiten. Toen ze na een lange ziekteperiode op 37-jarige leeftijd overleed, meldde het NOS Journaal: ‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán, ze betoverde tot het einde’. Johan Bakker schreef over haar leven door te praten met familieleden, muzikanten, vrienden en buren die allemaal een eigen inkleuring geven van Kinga Bán.

Kinga Esther Bán is geboren op 27 juli 1981 in Kampen. Ze is vooral bekend door haar jarenlange deelname aan Sela. Haar ouders vluchtten in 1977 uit Hongarije voor het communistische regime. Ze vestigden zich in IJsselmuiden. Kinga was vanaf haar twaalfde bezig met zingen. In 2011 werd voor het eerst kanker geconstateerd; een ziekte die in 2019 leidde tot het afscheid.

De liederen van Kinga Bán laten een groot geloofsvertrouwen zien. De biografie heeft de titel ‘Kinga Bán. Een leven’. Het boek is uitgebracht bij Ark Media, het telt 240 pagina’s.