Foto: statistiek van website www.gereformeerdekerken.info waaruit het aantal gereformeerde kerkgebouwen per classis naar voren komt

Twaalf voormalig gereformeerde kerken in één jaar gesloten


Er zijn twaalf gereformeerde kerkgebouwen afgestoten in de periode tussen 1 augustus 2022 en 1 augustus 2023. Dat bericht de website www.gereformeerdekerken.info. Het aantal in gebruik zijnde gereformeerde kerken ligt daarmee momenteel op 472. Het gaat dan om kerkgebouwen waar een laatste dienst is gehouden en die is gesloten. Een daling van ongeveer 2,5 procent.

Sinds de website in de lucht is gekomen in 2020 zijn er 34 kerkgebouwen afgestoten in 3 jaar tijd. Van de twaalf gesloten kerkgebouwen in het afgelopen jaar zijn er 2 in Overijssel-Flevoland. Er zijn er 3 uit Friesland; 2 uit Groningen-Drenthe, 1 op de Veluwe, 1 in Noord-Holland, 2 in Zuid-Holland-Zuid en 1 in Delta. Wat het aantal dienstdoende gereformeerde kerkgebouwen binnen de PKN betreft zijn de meeste daarvan te vinden in Groningen-Drenthe (ruim 80), in Friesland zijn er ruim 70 en in Overijssel-Flevoland ruim 30.

De redactie van de website meldt dat de beschrijving niet uitputtend is. Dat zijn: gezamenlijke kerkgebouwen van hervormd en gereformeerd die sinds een fusie zijn geopend; verkochte gereformeerde kerkgebouwen aan andere kerkgenootschappen en kerken die tot particuliere woningen werden omgebouwd.