Foto: Het kunstwerk komt tot stand (foto Martin Jans)

Studenten en gevangenen maken samen kunstwerk op buitenmuur cellencomplex


Het studentenpastoraat heeft samen met de penitentiaire inrichting in Zwolle in december het kunstproject ‘Uitzicht’ afgesloten. Daarbij hebben studenten en gevangenen samen een kunstwerk gemaakt op de binnenkant van de buitenmuur van de PI Zwolle.


De cellen van de gevangenis in Zwolle bieden een saai zicht op een buitenmuur. Daarom heeft het studentenpastoraat het initiatief genomen om studenten en gedetineerden samen muurschilderingen op de buitenmuur te laten aanbrengen.

In de Stentor vertelde een 57-jarige vrouwelijke gevangene dat ze vlinders had geschilderd. Vlinders staan voor haar symbool voor vrijheid en schoonheid.

De directie van de gevangenis heeft het project mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld het gras bij de buitenmuur open te stellen voor studenten en gedetineerden. Normaal blijft de ruimte uit veiligheidsmotieven afgesloten. De directie weigerde een steiger tegen de muur te laten zetten, een keukentrapje moest voldoende zijn.

Ds. Martin Jans, studentenpastor van de hogeschoolinstellingen Windesheim, ArtEZ en KPZ, liep al sinds 2018 met het idee rond, nadat hij een collega geestelijk verzorger van de gevangenis had gesproken. Dat het uiteindelijk toch nog vijf jaar duurde voordat het idee gerealiseerd kon worden ligt onder meer aan de coronacrisis.

Martin Jans vertelde tegen Win, het nieuws- en opinieplatform van hogeschool Windesheim, over de ontmoeting met zijn collega in 2018: ‘Zij (de vrouwelijke collega) nam me mee naar de derde verdieping van de vrouwengevangenis, daar kijk je over de muur heen. Daarna gingen we naar de eerste verdieping en de begane grond, daar zag je alleen die kale muur. Ze vertelde dat er vrouwen waren die van de bovenste etage naar beneden verhuisden, en daarna hun gordijnen niet meer opendeden. Daar kan natuurlijk van alles achter zitten, maar het kan komen doordat hun uitzicht werd geblokkeerd. Zo kwamen we op het idee voor een kunstwerk op de muur’.

‘Uitzicht’ werd als thema voor het kunstwerk gekozen. Alle deelnemers mochten schetsen maken van wat er in hun hoofd opkwam bij dat onderwerp. Er werd gewerkt in tweetallen: een student en een gedetineerde. Alle ideeën werden samengevoegd tot een grote muurschildering van drie meter hoog en zesendertig meter breed. De kunstenaars Miranda Blaak en Johan Steller hebben het project begeleid.

Martin Jans vertelt over het thema aan Win: ‘Bij het onderwerp Uitzicht gaat het al snel over een mooie herinnering, of over perspectief of vrijheid. Er zit een verlangen achter dat woord, naar ruimte, waar je je thuis voelt, waar je het goed hebt gehad of waar je naartoe wilt. Als je dat met elkaar deelt, ontstaat er verbinding’.