Foto: Schilderij in hal van kerk in Lelystad (hervormde gemeente)

Schilderij bij beleidsplan


Zo ongeveer iedere kerkenraad schrijft eens in de vijf jaar een nieuw beleidsplan. Wat dat betreft is de hervormde gemeente te Lelystad niet anders dan andere gemeenten. Dit jaar verscheen het beleidsplan 2023-2027 met de titel ‘Laat uw licht zo schijnen’ en subtitel ‘naar boven, naar binnen, naar buiten’. Alle gemeenteleden konden een gedrukt exemplaar ontvangen. En wat opmerkelijk is: bij het beleidsplan is een schilderij gemaakt, dat bij de deur van ‘Het Lichtschip’ (de naam van de kerk) is geplaatst. In een toelichting bij het schilderij wordt onder meer het volgende opgemerkt:

Op de eerste lichtbundel van het prachtig geschilderde lichtschip staat de tekst gebaseerd op Mattheüs 5: 16, met onze opdracht als christen in deze wereld. De overige bundels wijzen in verschillende richtingen: naar boven, naar binnen en naar buiten. Op deze lichtbundels staan onze kernwaarden. Dit zijn onze drijfveren, die laten zien waar wij voor staan.

Er volgt daarna uitleg bij: geloof, traditie, ontmoeting, verbondenheid, dienstbaarheid en pionieren. Bij Geloof staat: ‘Het door God gegeven vertrouwen en een uitnodiging om met Hem op weg te gaan. Het geloof in de drie-enige God vormt het fundament van onze identiteit’. Bij Pionieren staat: ‘In z022 is in de Zuiderzeewijk de pioniersplek ‘Zuiderlicht’ gestart. Deze pioniersplek maakt onderdeel uit van onze gemeente en is een samenwerkingsverband met de IZB en de PKN. Onze gemeente zelf is ontstaan vanuit een evangelisatieplek die in de jaren tachtig werd gestart’.