Feest van eenheid voor nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken

Een bijzonder moment voor het protestantisme in Nederland. Vrijgemaakt en Nederlands-gereformeerd vormen per 1 mei 2023 de gezamenlijke Nederlandse Gereformeerde Kerken. Er zijn circa 33.000 Nederlands-gereformeerden in Nederland en circa 113.000 vrijgemaakten. Overijssel-Flevoland telt 19 Nederlands-gereformeerde kerken en 51 Gereformeerd vrijgemaakte. De eenwording wordt gevierd op vrijdag 12 mei in de protestantse Jacobikerk te Utrecht. Voor een lijst met plaatsnamen: klik hier.

De NGK is als eigen kerk, soms in samenwerking of in vereniging met een zusterkerk te vinden op 19 plaatsen in de protestantse classis Overijssel-Flevoland: 12 in Overijssel; 7 in Flevoland. Het gaat om de volgende plaatsen:  

Almere (CGK/NGK)
Dalfsen
Deventer (3GK Koningskerk)
Dronten (CGK/NGK)
Emmeloord (CGK/NGK)
Enschede
Heino-Langeslag (GKV/NGK)
Hengelo (CGK/NGK/GKV)
Kampen (GKV/NGK)
Lelystad (CGK/NGK/GKV)
Marknesse (GKV/NGK)
Nijverdal (GKV/NGK)
Steenwijk
Urk
IJsselmuiden
Zalk Veecaten

Zeewolde (GKV/NGK)
Zwolle (Zuiderkerk; CGK/GKV)
Zwolle II (CGK/GKV)
 
Hieronder geven we in alfabetische volgorde een lijstje met kerken die het betreft in de regio. Wie weet zijn er plaatsen waar PKN-ers een felicitatie willen doen uitgaan. Mailadressen zijn te vinden op de sites van de afzonderlijke kerken.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt heeft 43 kerkelijke gemeenten in Overijssel en 8 in Flevoland; in totaal 51. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt is te vinden in Overijssel-Flevoland in de volgende plaatsen:

Almelo
Almere
Balkbrug
Bergentheim
Daarlerveen
Dalfsen-West
Dalfsen-Oost
Den Ham
Deventer (3GK)
Dronten-Zuid
Dronten-Noord
Emmeloord
Enschede-West
Enschede-Noord
Enschede-Oost
Enschede Zuid Stadskerk de Verbinding
Gramsbergen
Hardenberg-Centrum
Hardenberg-Baalder
Hardenberg-Baalderveld
Heemse
Heemse-Marslanden
Hasselt
Hengelo (3GK)
IJsselmuiden
Kampen-Noord
Kampen-Zuid
Heino-Langeslag De Regenboog (NGK/GKV)
Lelystad
Lemele-Lemelerveld
Lutten
Marienberg
Marknesse
Nieuwleusen
Nijverdal
Ommen Noord-Oost
Ommen-West
Rouveen
Sint Jansklooster-Kadoelen
Staphorst
Steenwijk
Urk
Vollenhove
Vroomshoop
Zeewolde
Zwartsluis
Zwolle-West
Zwolle-Zuid
Zwolle-Centrum
Zwolle-Berkum Ichthuskerk
Zwolle-Noord

Foto boven: Op 11  november 2017 kwamen afgevaardigden van de vrijgemaakte kerk en de Nederlands-gereformeerden bijeen in de Nieuwe Kerk te Kampen en besloten tot eenwording; er was een avondmaalsviering en een datum: 1 mei 2023. 
Foto onder: Kaartje van Nederland met ingekleurd de aanwezigheid van de NGK.
Tweede foto onder: Predikanten uit de nieuwe kerk werken op allerlei niveaus samen met collegae van de PKN; op de foto tijdens een gezamenlijke dienst in coronatijd ds. Adrian Verbree van de vrijgemaakte kerk in Hardenberg en ds. Wim van der Wel van de PKN ter plaatse. 

Vanuit de clasis is onderstaande mail op 18 april naar de betreffende kerkenraden gestuurd: 

18 april 2023

Aan de kerkenraden van de Gereformeerd Vrijgemaakte en de Nederlands-Gereformeerde Kerken, 


Maandag 1 mei is het officieel zo ver. Dan mag u deel uitmaken van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Op 12 mei hoopt u het te vieren in de Jacobikerk in Utrecht; afgelopen zaterdag zijn er formele besluiten bekrachtigd. Nu al willen we u als broeders en zusters van Jezus Christus vanuit de regio Overijssel-Flevoland van de Protestantse Kerk en vanuit de Kring van Kerken in Overijssel en de Kring van Kerken in Flevoland gelukwensen met de op  handen zijnde vereniging.

We weten als protestantse zusterkerk dat zo’n fusie dubbele gevoelens geeft. Enerzijds is er de vreugde dat het gebed van onze Here Jezus Christus op een bepaalde manier invulling krijgt; de bede ‘dat ze allen één zijn’ krijgt gezicht; een tekst die overigens nog op het grafmonument van prof. dr. Klaas Schilder in Kampen is te vinden. Anderzijds voelt het als afscheid van een kerk waarin velen groot zijn geworden en die vertrouwde proporties had.

We wensen u als nieuw verenigde kerk Gods zegen toe. In onze gebeden hopen we uw vereniging te gedenken. Waar we elkaar in de toekomst tot een hand en een voet kunnen zijn, hopen we aanspreekbaar te zijn, dan wel u met vrucht te mogen aanspreken.

Overijssel-Flevoland telt  - als we goed geïnformeerd zijn - 51 gereformeerd-vrijgemaakte kerkenraden en 19 kerkenraden van Nederlands-Gereformeerde signatuur. In al deze plaatsen in de regio is ook een protestantse gemeente, een hervormde gemeente, een gereformeerde kerk of een lutherse gemeente te vinden. We vertrouwen er op dat we lokaal en regionaal elkaar blijven vinden en open blijven staan voor elkaars vreugden en noden.

We voegen aan deze tekst een foto toe die we op 11 november 2017 hebben genomen in de Nieuwe Kerk te Kampen. Enkele mensen uit onze kerk waren daar als geïnteresseerden aanwezig. Afgevaardigden van uw kerk besloten toen tot de vereniging en hebben samen het heilig Avondmaal gevierd. Het wijst ons op een verbondenheid die dieper reikt dan de afstemming van kerken en gemeenten; Christus zelf verenigt ons met elkaar. Dat u dat als verenigde kerk ook in de toekomst mag ervaren.

Een groet in verbondenheid met Christus:

ds. Wilbert Dekker, preses van de protestantse classis Overijssel-Flevoland
ds. Jan Dirk Wassenaar, scriba van de protestantse classis Overijssel-Flevoland
ds. Klaas van der Kamp, voorzitter van de Kring van Kerken Overijssel en Kring van Kerken Flevoland