Tweede lustrum bisschopszetel Koptische Kerk

De Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland viert 17 juni dat ze tien jaar geleden een eigen bisschopszetel heeft gekregen in Nederland. Het tweede lustrum wordt omlijst met een liturgie, een lunch en de presentatie van een boek waarin de biografie van het monnikzijn van de eerste bisschop Anba Arseny wordt getekend.


Dat kwam naar voren in een bijeenkomst van het Fugo op 6 juni 2023. In het Fugo zijn vertegenwoordigers aanwezig van de kerken uit het midden van Nederland. De Koptisch-Orthodoxe Kerk is vertegenwoordigd Youssef Milad, een leek die met het mandaat van de bisschop de bijeenkomsten helpt organiseren. 

Russisch-orthodox

Tijdens de ontmoeting werd ook stilgestaan bij de koninklijke onderscheiding die vader Theodoor van de Russisch-Orthodoxe Kerk recent heeft ontvangen. Hij kreeg ter vergadering een kruis uit de Koptische traditie, gemaakt van aciahout, waar ook delen van het heiligdom in Israël van waren gemaakt en waarvan het hout - zo wil de traditie - niet wegrot.

Vader Theodoor vertelde dat de Russisch-Orthodoxe Kerk in Deventer, waar hij leiding aan geeft, tot op de dag van vandaag veel Oekraïense vluchtelingen ontvangt tijdens de liturgie. Er zijn ook speciale diensten op zaterdag voor hen. De taal is geen probleem, dat gaat in het Kerkslavisch.

Rooms-katholiek

Priester Martin Los vertegenwoordigt de Rooms-Katholieke Kerk in dit oecumenische orgaan. Hij vertelde dat het document ‘Enlarge the space of your tent’ waar ook vanuit Nederland input voor is geleverd vanaf 1 oktober verder in discussie wordt meegenomen in Rome. Het aanbieden van de reacties vanuit alle continenten gaat gepaard met een jongerenbijeenkomst in Rome in de daaraan voorafgaande maand. De gesprekken worden ook in Nederland voortgezet; mgr. Gerard de Korte maakt zich daar sterk voor.

Martin Los deelde tijdens de bijeenkomst een fragment uit van het jaarverslag van het bisdom over 2022. Daarin wordt het werk beschreven van de bisschoppelijk gedelegeerde voor oecumene van het aartsbisdom priester Martin Los. Hij participeert onder meer in het Fugo-beraad en de Katholieke Vereniging voor Oecumene H. Athanasius en H. Willibrord. Voor de katholika vallen de volgende evenementen in het bijzonder op: de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen (3e week januari), de Zondag voor de Oosterse Kerken (15 mei afgelopen jaar), en de Willibrordzondag (eerste zondag november).

Foto: Ds. Wilbert van Iperen, voorzitter van het Fugo-overleg, overhandigt vader Theodoor een presentje vanwege zijn koninklijke onderscheiding. Op de achtergrond ook Jacqueline Milad, secretaris van het Fugo.