Meedoen met intervisie in Dronten

Pastores die met collegae een intervisietraject willen volgen, kunnen zich melden bij een groep die in Dronten bij elkaar komt. Door samen te spreken over het werk dat je doet, doe je ideeën op en kan je je beroepshouding verdiepen.

In Dronten komt al jaren een groep kerkelijk werkers drie à vier keer per jaar bij elkaar voor intervisie. Zij doen dit op een ochtend van 10 tot ongeveer half 12 in kerkgebouw de Ark in Dronten. Elke keer is er ruimte voor elkaars wel en wee en vervolgens wordt een casus van één van de deelnemers besproken.

De methode die gebruikt wordt, gaat als volgt: de deelnemer vertelt wat er aan de hand is (of stuurt dit van tevoren rond). De anderen kunnen vragen stellen als iets niet duidelijk is. Dan zet de inbrenger van de casus zijn/haar stoel achteruit en gaan de anderen met elkaar in gesprek over de casus. Zij doen net alsof de casus-inbrenger er niet bij is en vertellen elkaar wat bij hen opkomt. Vervolgens schuift de inbrenger van de casus weer in de kring en reageert op hetgeen gezegd is. Tot slot probeert degene die de casus ingebracht heeft, aan te geven wat er geleerd is en waar hij/zij mee aan de slag gaat.

Er is ruimte voor meer deelnemers. Dus ben je kerkelijk werker en wil je voor deze groep naar Dronten komen, dan ben je van harte welkom. Aanmelden of informatie opvragen kan bij Willie Marskamp: willie.marskamp@pgemmeloord.nl, tel. 0321 - 317 147.


Andere ervaringen

Er zijn diverse intervisiegroepen in de kerk verspreid door heel Nederland. Soms gaat het om een spontaan initiatief vanuit een werkgemeenschap. Dan weer gaat het om een groep die over diverse werkgemeenschappen heen collegae bij elkaar brengt. Een intervisiegroep kan een tijdelijk karakter hebben of gecontinueerd worden voor een langere periode. Intervisie als zodanig wordt sterk aangeraden vanuit de landelijke organisatie en bij vierjaarlijkse gesprekken van de classispredikant. 

Ook de classispredikanten voeren in eigen kring intervisiegesprekken. Zo komen de classispredikanten van Overijssel-Flevoland, Groningen-Drenthe, Fryslan en Noord-Holland enkele keren bij elkaar om twee uur ervaringen uit te wisselen en een concrete casus te bespreken, volgens de methodiek die de pastores in Dronten ook gebruiken.