Amateurkunst in Ontmoetingskerk Lelystad

Zo’n zestien amateurkunstenaars laten hun werk zien in de Ontmoetingskerk in Lelystad (Schor 4). Het kunstenaarscollectief bestaat uit mensen van 15 tot 80 jaar, is interkerkelijk samengesteld, en heeft dit jaar als thema gekozen: ‘Van U is de toekomst’.

Er zijn schilderijen te zien en – weer een hele andere kunstsoort – kaarsen met aan de voet taferelen uit de bijbel. Ger Postma, initiatiefnemer van de tentoonstelling, maakt de kaarsen. Hij heeft dit jaar een complete kruiswegstatie gemaakt.

De Ontmoetingskerk is iedere dag geopend van 10 tot 12 uur. Dat is al zo sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020. Hoewel de kerk niet hartje centrum staat, is er toch nog geen dag voorbij gegaan zonder dat er bezoekers kwamen om een kaarsje op te steken of van de stilte te genieten. De recent nog verbouwde kerk straalt openheid en licht uit. Dat is te danken aan de patio in het midden, die aanvankelijk was bedoeld voor kruiden, maar die inmiddels is overkomt en ruimte biedt aan de ontmoetingsruimte naast de kerk.

Ds. Klaas de Lange, predikant in Lelystad, vindt de openstelling van de kerk een goede zaak, zegt hij tegen de webredacteur van de landelijke kerk. ‘Dat is een gouden greep geweest’, aldus de predikant die eerder werkte in Amsterdam-West, in Aalten en in Dronten. De tentoonstelling is 10 april opengegaan en blijft aanwezig tot 22 mei. 

Foto: een uitvergroting van de kaarskunst van Ger Postma
Foto onder: de moderne kerk gefotografeerd van de achterzijde