Foto: de werkgemeenschap Zwolle; ds. Margo Jonker staat helemaal links

Ds. Margo Jonker afgevaardigd naar lutherse wereldassemblee in Kraków


De lutherse kerk, één van de drie bloedgroepen van de Protestantse Kerk in Nederland, participeert in de Lutherse Wereldfederatie (LWF). Margo Jonker, predikant in de lutherse gemeente te Zwolle, is er bij in Kraków, Polen, waar de dertiende assemblee wordt gehouden van 13 tot 19 september 2023.

Margo, adviseur van de evangelisch-lutherse synode, vertelt over haar betrokkenheid op de website van de Protestantse Kerk in Nederland.

Margo Jonker: ‘Als predikant van de lutherse gemeente Zwolle en adviseur van de synodale commissie van de lutherse synode krijg ik de gelegenheid om als afgevaardigde naar de Assemblee te gaan. Daar zullen gemeenten uit de hele wereld vertegenwoordigd zijn. Dat je als kerk deel bent van een wereldgemeenschap vind ik intrigerend. In luthers Nederland is een grote landelijke betrokkenheid van kerkelijke gemeenten. Of het ook geldt voor de gemeenten wereldwijd ga ik graag verkennen.

Ik hoop dat kerken en mensen uit verschillende delen van de wereld, en daarmee met heel verschillende levens en geloofservaringen, elkaar van harte willen ontmoeten op de Assemblee. Dat het gaat om elkaar van aangezicht tot aangezicht te zien, discussie niet uit de weg te gaan, te luisteren en de wil hebben om dat wat een ander zegt van waarde te laten zijn voor mijn eigen denken en geloven, en ook voor de Nederlandse situatie. 

Mijn focus zal wereldvrede zijn – dit vanwege de oorlog in Oekraïne en de verbijstering dat een dergelijke oorlog gaande is. Hoe is het zo gekomen? En hoe kunnen we wegen naar vrede initiëren? Daarnaast zal mijn aandacht uitgaan naar hoe de LHBTQI+-gemeenschap tot recht kan komen. En ik hoop dat er persoonlijke gesprekken plaatsvinden over hoe mensen leven en hoe geloof in hun leven een rol speelt.’