De patriarch tweede van rechts op de voorste rij; achter hem links nog net zichtbaar ds. Marco Batenburg, preses van de synode van de Protestantse Kerk

Bartholomeus scherp over geweld


Het is pijnlijk als we in een christelijk Europa niet het respect voor elkaar laten zien. Het is pijnlijk als we diversiteit niet accepteren. We zijn niet voor onszelf gemaakt, maar voor alle medemensen. Laten we hier accepteren dat onze verschillen niet ondermijnend zijn voor de eenheid.

Patriarch Bartholomeus sprak de Europese Kerkenconferentie toe op zondag 18 juni. De inmiddels 83-jarige geestelijke kan buigen op groot gezag, zowel in orthodoxe kring als patriarch van Constantinopel als daarbuiten. Hij ging in op de oecumenische eenheid in Europa.

‘Ondanks de retoriek dat Europa seculier is geworden en geseculariseerd, bleef Europa een christelijk continent en de meeste mensen werden gedoopt’. Ondanks verschillen is er toch een besef van eenheid voorbij nationale en confessionele grenzen.

Sommige mensen pleiten, aldus de patriarch, voor een nieuw oecumenisme. Vanuit de Verenigde Staten waait er soms iets over van mensen die rooms-katholieken en orthodoxen als heidenen neerzetten. Dit nieuwe oecumenisme schijnt ook mensen rond Poetin te inspireren op het moment dat ze zichzelf willen positioneren ten koste van anderen. Maar oecumene begint met bescheidenheid. Het is niet terecht als we om privileges vragen in plaats van zelf te dienen.

Wat Bartholomeus betreft hadden de geestelijke leiders dan ook wel wat scherper mogen reageren op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel.