Dominee geeft perspectief aan vluchtelingenvraag

Ds. Esther Scheer, gemeentepredikant in Tubbergen, was dinsdag 23 augustus te gast in het programma Op1. Het was de dag dat staatssecretaris Eric van der Burg uit Amsterdam een dagje oost-Nederland deed en in Tubbergen ging uitleggen waarom hij een hotel in Anbergen (onderdeel van de gemeente) eigenhandig had aangewezen als opvangplaats voor vluchtelingen.

Esther Scheer had de afgelopen zondag over het thema van de vluchtelingen gesproken in een kerkdienst aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Eén van de interviewers was zich bewust hoe sterk de parallellie was en zei hoe opvallend het was dat juist een niet-volksgenoot (een Samaritaan) de gewonde Jood helpt. Esther Scheer had in de verkondiging laten zien hoezeer het begrip naoberschap daar ook van toepassing kan zijn. Je kiest je eigen buren niet uit, maar de nood overstijgt de verschillen.

Het ging vervolgens over gastvrijheid in Nederland. De acteur Chris Zegers, die lang in het buitenland woonde, gaf aan dat we van onszelf wel denken dat we gastvrij zijn, maar dat buitenlanders dat zelden zo ervaren. Ook niet in het bij nogal wat televisiemensen geliefde Amsterdam.

Het thema ‘de staatssecretaris beslist zonder mensen die het aangaan echt te spreken’ ging het in het voorbijgaan. Dat thema kwam even aan de orde bij het scala van uitdagingen waar de overheid voor staat, zoals de stikstofcrisis.

Foto: ds. Esther Scheer links in beeld