Inspiratiefestival Terschelling 2023 

Ongeveer 900 mensen deden mee met het inspiratiefestival op Terschelling. Van 20 tot 22 oktober 2023 konden zij zestig, zeventig verschillende programma's volgen op het Waddeneiland. Hier een foto-impressie met op enkele onderdelen een verdieping om meer tekst te lezen. 

Op bovenstaande foto Andreas Wöhle, president van de Evangelisch-Lutherse Kerk, die bezoekers iets van genade liet proeven. 

Eén van de drie openingsdiensten in de Westerkerk op vrijdag.

Ds. Mathilde de Graaff, predikant van de protestantse kerk op Terschelling. legt uit hoe de 'allemansknoop' werkt; het gaat om een touw waarin men een bolletje strikt, zodat je het vanaf een boot naar iemand op de wal kunt gooien. De vanger op de wal voelt het touw tussen de handen wegglijden, maar kan het vasthouden, omdat de knoop er in is aangebracht. Daarmee is de 'allemansknoop' symbool van verbinding. 

Ds. René de Reuver, scriba van de synode van de PKN, was voor de derde keer aanwezig bij het inspiratiefestival en gaf daarmee een signaal van ondersteuning. Net als de andere deelnemers kwam hij op vrijdag wat verwaaid en verregend bij de openingsviering. 

Een visualisatie van verbinding tijdens de openingsviering.

Ds. Jan Dirk Wassenaar, moest op de zondag in de eigen gemeente voorgaan, maar hij maakte zijn eigen module van ontmoetingen door op vrijdag en zaterdag het festival te bezoeken. Eén van de hoogtepunten in zijn programma: Een indrukwekkende ontmoeting met Kader Abdolah en de Thuisgevers. 

Illustratie op de school Skylger Jouw op Midsland; een passend beeld van de storm en regen op vrijdag en de veilige plek die veel festivalgangers zochten.

Vrijdagavond in de Westerkerk: Thomas de Bres (acteur) en Joris van Haaften (cellist op foto) lieten zien hoe de zes suites van Bach voor onbegeleide cello ingrijpen in de biografie van Johann Sebastiaan Bach. Voor een impressie: Klik hier. 

Ds. Jan Hommes, tot januari classispredikant van Groningen-Drenthe, was één van de gasten bij het programma van Kees Posthumus.

Kees Posthumus verzorgde diverse theateruitvoeringen, een over protestanten, een over duurzaamheid. Met een combinatie van muziek, humor en compassie nam hij grote groepen mee in geëngageerd geloof.

Kees Posthumus ging het bezoek voor in bewegingen. Hier op de voorgrond Aerde de Vries van de programmacommissie op Terschelling die het beeld uitdraagt van het op handen dragen van de aarde. 

Alexander Bosma, student theologie vanuit de Nederlands Gereformeerde Kerken, gaf een workshop over het boek van Paul Schenderling over een doordachte levensstijl. Voor een uitwerking: Klik hier.  

Michael Willy Patawala, predikant van de Molukse Evangelische Kerk, werkte mee aan een workshop over intercultureel bijbellezen. Voor een impressie, klik hier. 

Egbert van der Stouw, werkzaam bij de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, verzorgde samen met prof. dr. Henk de Roest een workshop over Nieuw Kerkelijk Peil. Klik hier voor een verdiepende tekst. 

Kirsten Alblas verzorgde met Hutsky een workshop over klimaatrechtvaardigheid. Van Chaos naar Gerechtigheid, was de naam van de workshop. Voor een verdiepende tekst: klik hier. 

De schrijver Kader Abdolah vertelde in de kerk van Hoorn over de manier waarop hij als Iraanse vluchteling een plek heeft gevonden in de Nederlandse samenleving. Voor een impressie: klik hier. 

Ook Marco Luijk, classispredikant van Brabant, Limburg en de Waalse gemeenten, was op het inspiratiefestival; op de achtergrond links nog net zichtbaar een publiekstrekker Arjan Broers. Zijn nieuwe boek 'De beste helft' uitgegeven bij uitgeverij Zilt was binnen een kwartier uitverkocht op Terschelling. Er komt een derde druk, vertelde uitgever Jeanet Hamstra.
 

Tabitha van Krimpen rechts gaf een workshop over Jong Leiderschap; ze is hier in gesprek met prof. dr. Henk de Roest.

Ds. Christien Crouwel, secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, gaf tijdens een maaltijd met diverse 'dragers van het inspiratiefestival' een klassieke vlag van de Raad van Kerken aan de Raad van Kerken op Terschelling. De vlag krijgt eerst een plaats in de kerkenraadskamer en later zal het kleinood gepast worden ingezet. 

Op het kerkplein waren diverse organisaties aanwezig, Boekencentrum, Zilt, Ouderlingenblad en hier in beeld de Zalige Zalm, waar talloze kerkbladen en parochiebladen op steunen. 

Aandachtig gehoor bij een workshop; nadien ook onderlinge verkenning, onder meer tussen hier op de voorgrond de predikant van Hellendoorn en daarachter een ouderling-kerkrentmeester uit Steenwijk. 

Tijdens de slotviering in de Westerkerk gaven vier voorgangers de zegen aan de bezoekers: Op de voorgrond zichtbaar ds. Andreas Wöhle, achter de microfoon ds. Tinus Gaastra, predikant op Terschelling, niet zichtbaar: ds. Karin van den Broeke en ds. René de Reuver. 

Voor het contrast: van een waterige regen naar een kleurrijke regen.

Terug naar de vaste wal. Op het dek van de veerboot laafden tientallen gasten zich in de warmte van de najaarszon.