Kosten voor een predikant

Er kwamen enkele vragen binnen over de kosten van een predikant. Dat kan verwarring geven, onder meer omdat de berekening bij een vaste predikant net even anders ligt dan de berekening bij een predikant die men tijdelijk in dienst heeft. Daarom stuurde Hans Runherd, beleidsadviseur traktementen van de kerk, een verduidelijkende mail.

In 2022 kost een vaste predikant op fulltime basis € 93.028 per jaar aan bezettingsbijdrage, aldus Hans Runherd. Een predikant met een tijdelijke aanstelling (structurele hulpdiensten of tijdelijke dienst) kost op fulltime basis € 99.939 per jaar (= € 93.028 + opslag van € 6.911).

Belangrijk om te weten dat dit laatste bedrag altijd van toepassing is, dus ook als de tijdelijke aanstelling een predikant boven de AOW-leeftijd betreft. Deze predikant krijgt weliswaar niet de 10% tijdelijke-dienst-toeslag op zijn traktement, maar de gemeente betaalt wel de verhoogde bezettingsbijdrage. Het uitgangspunt van de omslagregeling is namelijk dat elke predikant voor een gemeente altijd even duur is, wat de predikant zelf ook verdient. Dus: een vaste predikant kost altijd € 93.028 en een tijdelijke predikant altijd € 99.939. Het maakt voor de gemeente niet uit of men een tijdelijke predikant in dienst heeft van 45 jaar of van 68 jaar.