Foto: David van der Meulen en zijn nieuwe boek 'Welkom in de voorhof'

Jonge mensen kan je bereiken met Masterclass


Hoe bereik je twintigers en dertigers als kerk? David van der Meulen, zelf een dertiger geboren in 1984, schreef er een boek over met de prachtige titel ‘Welkom in de voorhof’. David van der Meulen werkt als missionair predikant in het project Licht op Zingeving in Amsterdam.

Een prachtige titel, zeg ik. Het staat voor de open ruimte in de tempel waar je als heiden, als belangstellende, als niet-gelovige, kon binnenstappen en toch al iets kon proeven van wat er daarachter in het heilige als offerdienst plaats vond. David van der Meulen: ‘Je moet je daarbij een enorm plein voorstellen dat je betrad voordat je in de buurt kwam van de eigenlijke tempel met de binnenhoven waar alleen de joden of de priesters mochten komen’. Beeld je in, zegt de schrijver, verreweg het grootste deel van het tempelcomplex was een terrein waar joden en heidenen gewoon door elkaar heen liepen. In deze zogenaamde voorhof van de heidenen werd over van alles en nog wat gesproken.

David van der Meulen werkte als missionair predikant tien jaar met jonge mensen aan het pioniersproject Licht op Zingeving in Amsterdam. Hij worstelde de afgelopen jaren met twee problemen. Het eerste is inhoudelijk. Wat heeft het evangelie voor meerwaarde voor mensen die alles al hebben? En het antwoord is teleurstellend: ‘Wat ik duidelijk zie bij twintigers en dertigers is dat het evangelie hen niet ‘helpt’. In een al goed en gevuld leven is ons goede nieuws niet van meerwaarde’. ‘Twintigers en dertigers zijn vaak helemaal niet met geloof bezig; dat zijn ze nooit geweest en ze zijn dat ook niet van plan ook’.

Het tweede probleem is de kerk zelf. Voor iedere soort christen is er in Nederland wel een passende kerk, maar voor niet-christenen is dat niet het geval. ‘Zo’n soort kerk is er niet. En als zo’n kerk er al zou zijn, dan weten niet-christenen de ingang niet te vinden’.

David van der Meulen vond een sleutel in het aanbieden van programma’s met thema’s waar jonge mensen wel in geïnteresseerd zijn. Hij noemt dat een Masterclass. ‘De Masterclass is een avond met een spreker die vanuit zijn expertise praat over een onderwerp waar twintigers en dertigers mee bezig zijn. De tweede helft van de avond is wat actiever. Vaak gaan we uiteen in groepjes om persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan over hoe het onderwerp in ons eigen leven speelt’. Als spreker nodigt Van der Meulen ‘dominees van nu’ uit. Dat zijn wetenschappers, economen, filosofen, psychologen, coaches, ondernemers en bekende Nederlanders. Dat zijn ook de mensen die de twintigers en dertigers volgen op sociale media. De rol van dominee David is die van gastheer.

De Masterclass is het uithangbord en visitekaartje. ‘Wanneer je zoiets vijf keer per jaar doet, komen er zoveel nieuwe mensen dat je daarmee doorstroom creëert naar kleinschalige andere activiteiten. Op dat moment komt de dominee in David van der Meulen boven. Hij zoekt in kleine groepjes echt contact en probeert bewust een relatie met de jonge mensen aan te gaan. Vandaar stroomt een deel van deze mensen door naar kleinschalige activiteiten, zoals vrijwilligerswerk of samen eten. Er kan verdieping plaatsvinden op de bewuste behoeftes van jonge mensen, die met schoonheid, echtheid en vrijheid te maken hebben.

Het boek ‘Welkom in de kerk’ lees je als essay in één avond uit. Het is uitgebracht bij Jongbloed Ark Media. De ervaringen komen uit een pionierssetting in Amsterdam. Maar de moraal is direct toepasbaar en waarschijnlijk ook al wel ervaren in gemeenten in Overijssel en Flevoland waar men een uitvoerig programma van vorming en toerusting kent. Als je daar het concept van Masterclass op laat inlopen en als je een actief uitnodigingsbeleid voert, kom je in de traditionele gemeente bij hetzelfde uit als de pioniers in Amsterdam Oud Zuid.