Foto: Een royale dis

Kerk in Bathmen biedt ruimte voor Iftar


De Dorpskerk in Bathmen liep dinsdag 9 april vol met mensen van diverse pluimage. Vanaf kwart voor acht ’s avonds kwamen ze binnen: Bathmenaren, Deventenaren, Nederlanders van Turkse komaf, mensen met christelijk DNA en mensen voor wie de islam het fundament van hun bestaan is. De reden: een gemeenschappelijke Iftar maaltijd aan het einde van de Ramadan.

Dat staat op de website van de protestantse gemeente van Bathmen-Okkenbroek. De scribent legt de context uit: ‘Zo vierden we met elkaar in spannende tijden de verbondenheid die we zo nodig hebben’. En de indruk achteraf was, dat het een ‘prachtige’ avond was waarbij meer dan honderd deelnemers elkaar opzochten, kennis maakten, en gedachten uitwisselden.

Ds. Gert Wijnstok en Zeliha Pamukcu-Mutlu (voorzitter stichting Acacia) verwelkomden de gasten. Alper Alasag gaf een korte inleiding op de betekenis van de Ramadan in de Islam. Er werd een Soera gezongen, het verhaal over de aankondiging van de geboorte van Jezus door de aartsengel. En om 20:30 precies was het zover: de vasten werden gebroken en een heerlijke maaltijd kon beginnen: linzensoep, een gevarieerd buffet met Turkse en Nederlandse invloeden, en uiteraard de mierzoete maar heerlijke baklava met koffie.

Het komt op verschillende plaatsen voor dat aanhangers van kerken, moskeeën en synagoges elkaar opzoeken juist op de feestdagen van een religie. Zo is er geregeld een afvaardiging van de landelijke Raad van Kerken bij het Joodse Pesachfeest in Amsterdam. En er zijn ook voorbeelden van Joden, Moslims en Christenen die gezamenlijk aanwezig zijn bij Iftar of Pesach. Eén van de onderliggende gedachtes voor de landelijke Raad van Kerken om dergelijke ontmoetingen uit te vergroten, is het verlangen de tolerantie en saamhorigheid in Nederland verder te onderbouwen.

Foto: Er wordt aandachtig geluisterd als Alper Alasag vertelt over de context van Iftar