Symposium over diaconie in Zwolle

De Protestantse Kerk in Zwolle houdt op 3 februari een symposium over het werk van de diaconie in de stad onder het motto ‘Diaconie, hart van kerk en stad’. Aanleiding is het jubileum van diaconaal consulent Wim van Ree, die veertig jaar werkzaam is bij de kerk van Zwolle. Het symposium vindt plaats van 14.00 uur tot 16.30 uur in de Jeruzalemkerk en is voor iedereen vrij toegankelijk. Een mooie kans voor diakenen bijvoorbeeld om gezamenlijk na te denken over de nieuwe armoede in Nederland en de manier waarop diakenen daarop kunnen inspelen.

Wim van Ree is in dienst van de Protestantse Gemeente Zwolle en is van daaruit ook secretaris van het Diaconaal Platform Zwolle, een samenwerkingsverband van diaconieën van 27 Zwolse kerken. Van Ree is als sleutelfiguur betrokken bij tal van initiatieven in de stad om mensen te ondersteunen die in de knel zitten en hij is aanspreekpunt voor veel maatschappelijke organisaties en de gemeente.

De Swollenaer interviewde Wim van Ree. Hij vertelde dat de kerken in Zwolle zo’n 60 tot 70 mensen helpen aan voedsel. Als mensen niet in hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien, komt de diaconie in actie met eten of geld. ‘We leveren maatwerk’. Men zorgt er ook voor dat minder fortuinlijke gezinnen op vakantie kunnen. Hij citeert in het gesprek een Franse bisschop: ‘Een kerk die niet dient, dient nergens toe’.

Sprekers tijdens het symposium zijn Peter van de Kamp (emeritus docent praktische theologie TU Kampen/Utrecht) over Bijbelse noties bij armoede, Michiel van Willigen (wethouder armoede en schulden gemeente Zwolle) over nieuwe armoede, en Gerard den Hertog (emeritus hoogleraar systematische theologie TU Apeldoorn) over Dietrich Bonhoeffer ‘Bidden en het goede doen onder de mensen’.   


Het symposium is van 14.00 tot 16.30 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Om 16.00 uur is er een receptie met gelegenheid om Wim van Ree te feliciteren. Locatie: Assendorperdijk 134 te Zwolle.