Foto: een chemische reactie vanaf de kansel

Pinksterviering in de kerk van Kraggenburg

Het jaar 2024 is een bijzonder jaar voor Kraggenburg in de Noordoostpolder. Het dorp viert het hele jaar door het 75 jarig bestaan. En de kerk mocht onlangs vieren dat het zeventig jaar een kerkgebouw heeft in het midden van de gemeenschap. Ik bezocht er een kerkdienst op zondag 19 mei 2024, eerste pinksterdag. Marijke de Vries, pastor in Heerenveen, ging er voor.

Marijke de Vries is een bekende in Kraggenburg. Ze was er van 2020 tot 2022 werkzaam als kerkelijk werker. Daarvoor werkte ze drie-en-een-half jaar in Marknesse. Het was dus in de kerkdienst ‘even terug van weggeweest’. Er waren ongeveer veertig mensen in de kerkdienst, die hartelijk de liederen meezongen, variërend van Psalm 51 tot Opwekking 334 (‘Heer, uw licht en uw liefde schijnen’).

Handelingen 2 kwam aan de orde, natuurlijk, want het was Pinksteren. Het werd niet uit de Bijbel gelezen, maar er was een animatiefilmpje waarin de tekst naar voren kwam. Daarna las Sandra het gedicht ‘Steekvlam’ van Karel Eykman, ‘het slaat in als een bom; het slaat uit als een steekvlam waar je niet op was bedacht’. Marijke de Vries las als tweede schriftlezing Romeinen 8: 5-11. ‘Als je je laat leiden door de heilige Geest, dan wil je alleen maar goede dingen doen’. Ze haalde een gesprek aan over ‘geloven en niet-geloven’. Op een gegeven ogenblik kreeg ze het verwijt dat ze oordeelde over de ander, en de ander verweerde zich met de woorden: ‘Ik doe toch goede dingen’. De pastor gaf toe dat ze te snel een oordeel over de ander had uitgesproken. De Geest leert je juist in liefde te spreken.

Marijke de Vries maakte de werking van de heilige Geest aan het begin van de overdenking zichtbaar met een proefje. Ze had een transparant flesje meegenomen, waar een ballon op de flessenhals was aangebracht. Ze strooide witte poeder in het flesje, de ballon ging er weer op en langzaam werd de ballon opgeblazen. De ballon kreeg de omvang van een gezicht en je kon de letters ‘Heilige Geest’ lezen en op de achterkant een smiley. Hoe dat mogelijk was? Een jongen in de kerk wist het antwoord. ‘U gebruikt ‘baking power en azijn’. Marijke de Vries knikte. ‘Bakpoeder en azijn geven een chemische reactie’. Je kan het niet uitputtend verklaren. Het gebeurt. ‘Zo komt de Geest van Jezus Christus in jou en dat betekent dat je een enorme kracht krijgt in je om Jezus lief te hebben’.

Na de preek was er een luisterlied ‘Geest van hierboven’ van Stef Bos en het jongerenkoor ‘Samen op Weg’ in de Broerekerk van Bolsward. ‘Ik wil een sprong zijn in het duister. Ik wil de taal zijn van een dichter, die zichzelf geen dichter noemt. Ik wil een land zijn zonder woorden, gedragen door de wind’, in talloze beelden bezong Stef Bos erin de kracht van de Geest. Afgewisseld door de jongeren die het vertrouwde gezang uit het Liedboek zongen ‘Geest van hierboven, leer ons geloven’.

De kinderen kregen een eigen programma in de kerk. Ze mochten een wagentje maken met vlammen er op. En ze mochten een pingpongballetje door een rietje voortblazen langs een parcours om de banken heen te voren uitgezet door één van de ouders. Ouders die even wegkeken onder de verkondiging zagen een waaier bij de ingang, volop in werking met sjerpen die uitwaaierden de kerk in. ‘Ook een beeld van de Geest’, verzekerde na afloop één van de kerkgangers mij.

Een jaarlang viert het polderdorp het 75-jarig bestaan. De kerk leverde daarin ook een bijdrage. Zo was er de verbeelding van een sprookje, waar de hele dorpsgemeenschap in twee edities kennis van kon nemen.

Na afloop van de dienst kregen alle bezoekers een hand van Marijke de Vries. Voor verschillende mensen was het ‘even als vanouds’. Daarna bleven er nog enkele groepjes plakken voor de open deuren van de kerk. Er was dit keer geen koffie, zoals andere zondagen geregeld het geval is. Maar de mensen praatten elkaar wel bij.

Zo af en toe zijn er impressies te lezen op deze site van kerkdiensten in de regio. Wie nog een paar andere indrukken wil opdoen, kan hieronder terecht: 

Almelo 
Wierden
Ens
Wilsum
Enschede
Gramsbergen
Rijssen
Delden
Almere
Bant

Foto: Een beeld vanuit de kerk met naast de voorgangerster een prachtige ramenpartij en aan de andere kant een rood antipendium vanwege Pinksteren

Foto: Bij de deur Bijbels en liedboeken voor gasten, maar echt nodig is het niet, want de liturgie is ook te volgen op de beamer; en aardig in verband met Pinksteren: een waaier die de wind de kerk in blaast met sjerpen die de kracht van de wind zichtbaar maken

Foto: Afscheid bij de deur, met links de pastor uit Heerenveen en naast haar de ouderlinge van dienst die de kerkgangers de hand schudden

Foto: Kraggenburg viert 75 jaar dorp en de kerk viert 70 jaar dorpskerk