Ga mee met migranten

De Protestantse Kerk in Nederland gaat voor het seizoen 2023/2024 werken met het jaarthema ‘Ga mee!’, of iets langer geformuleerd: ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’. Bij de oproep past een actief oecumenisch programma, waarbij onder meer wordt gesuggereerd contact te zoeken met migrantenkerken in de buurt.

‘De kerk van Christus is kleurrijker dan we denken’, zegt René de Reuver in een toelichting. ‘Die diversiteit maakt dat het evangelie in alle talen en alle culturen doorklinkt. Door elkaar als volgelingen van Jezus te zoeken en de hand te reiken, zijn we gezamenlijk krachtige getuigen van Gods goedheid in de wereld’. Het thema past bij de oproep van classispredikanten om aandacht te geven aan het apostolaat.

Er zijn talloze materialen die kunnen worden ingezet bij de uitwerking van het thema. Klik hier. Zo worden er suggesties gedaan om contact te leggen met christenen uit andere culturen. ‘Elke zondag vinden er in Nederland kerkdiensten plaats in minstens 75 talen. In veel interculturele kerken spreekt men vaak de moedertaal en gebruikt men regelmatig gewoonten van het moederland. Je kunt goed met twee of drie mensen zo’n dienst bezoeken, legt de website uit. ‘Neem de tijd voor het bezoek. Houd er rekening mee dat diensten in migrantenkerken soms langer duren dan in een gemiddelde Nederlandse kerk, soms wel drie uur’.

Omgekeerd geeft de site ook het advies om migranten uit te nodigen in de eigen kerk. ‘Laat de predikant hen welkom heten. Misschien willen ze iets vertellen tijdens of na de dienst over hun eigen gemeente of land van herkomst. Bespreek dit vooraf’. Als je het contact wilt verdiepen, zou je met een groep gemeenteleden van beide kerken samen kunnen eten.

Op de site staat ook een filmpje met bloopers van hoe het mis kan gaan in het contact. Bijvoorbeeld dat iemand van de migrantenkerken niet komt opdagen op de afgesproken tijd van tien uur. Ze bleek vijf minuten later te komen en toen zat de deur van de witte kerk al op slot. Klik hier voor het filmpje. 

Het breed moderamen van de classis Overijssel-Flevoland heeft besloten het thema tijdens een classicale vergadering in februari aan de orde te stellen. Klik hier  (even scrollen om het thema te vinden). 

Foto: screenshot van hoe het telefoongesprek verloopt tussen een witte voorganger en een verwacht bezoek vanuit een migrantengemeente. 

Voor ervaringen van de classispredikant met migrantengemeenten in Overijssel-Flevoland, klik hier.