Foto: munt met de beeltenis van Constantijn, initiatiefnemer voor het concilie van Nicea

Werkgemeenschappen bijeen in Dalfsen rond Nicea


Vertegenwoordigers van de diverse werkgemeenschappen in Overijssel en Flevoland worden uitgenodigd in de Overkant (Kerkplein 22) te Dalfsen op donderdag 25 april voor een lunchbijeenkomst van 12 tot 15 uur. Tijdens de ontmoeting is er gelegenheid de werkwijze van de werkgemeenschappen onderling te vergelijken. Het breed moderamen van de classis wil verder graag weten welke verwachtingen er leven ten aanzien van de classis. En vanuit de classis wordt er een toelichting gegeven bij het thema ‘Actueel belijden’, dat wellicht in 2025 een rol kan spelen bij de programma’s die de werkgemeenschappen bespreken.

Het breed moderamen kwam op het idee om de werkgemeenschappen bij elkaar te roepen bij de bespreking van het thema ‘bottom-up’ in eigen kring. De classicale bestuurders willen in werk en keuzes nog meer rekening houden met de prioriteiten die leven aan het grondvlak. De verwachting is, dat de pastores uit de werkgemeenschappen daar zicht op hebben.

De voorbereidingsgroep, bestaande uit ouderling Jessica Braakman en ds. Klaas van der Kamp, heeft verder een thema op de agenda laten zetten dat komend jaar (2025) op talloze agenda’s zal terugkeren. Het gaat om de geloofsbelijdenis van Nicea, die in het jaar 325 werd opgesteld. Het thema zal onder meer verder in de publiciteit komen via de werkgroep Geloof en Kerkorde van de Wereldraad van Kerken en via de Protestantse Kerk in Nederland. Bij de bespreking gaat het onder meer om invalshoeken als:
* In welke omstandigheden is de geloofsbelijdenis van Nicea ontstaan?
* Hoe verhielden zich kerk en staat in 325, toen keizer Constantijn aan de macht was?
* Hoe kunnen we in deze tijd het begrip ‘triniteit’ inzichtelijk maken?
* Hoe kan de geloofsbelijdenis van Nicea een rol spelen in de hedendaagse gesprekken van de kerken?
* Hoe zouden wij in deze tijd een belijdenis opstellen als we daartoe zouden worden uitgenodigd?

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

11.45 uur: Aankomst
12.00 uur: Welkom door preses en gastheer, ds. Wilbert Dekker 
12.10 uur: Lunch met lunchgesprek over 'ervaringen werkgemeenschap'
13.00 uur: Bottom-up-werken als kerk
13.30 uur: Actueel belijden over de geloofsbelijdenis van Nicea door scriba ds. Jan Dirk Wassenaar
14.30 uur: Wat verder ter tafel komt
15.00 uur: Huiswaarts

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De organisatie gaat er van uit dat voorzitters en secretarissen van de werkgemeenschappen qualitate qua aanwezig zijn. Daarnaast zijn ook deelnemers van de werkgemeenschappen, leden van de classicale vergadering en leden van het breed moderamen van de classis genodigd. Wie wil komen, moet zich opgeven, liefst per ommegaande, maar in ieder geval voor 1 april 2024 via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl