Nieuwe classispredikanten allen uit gemeente gerekruteerd

Drie classicale vergaderingen hebben een nieuwe classispredikant gekozen. Ze komen allen uit de lokale gemeente. Twee van de drie hebben ervaring met de visitatie. Het zijn alle drie vijftigers met veel kerkelijke praktijkervaring. 

Ds. Ada Rebel (58 jaar) is de enige vrouw onder de nieuw benoemden. Ze zorgt er voor dat er onder de elf classispredikanten weer twee vrouwen zijn; naast haar blijft ds. Trinette Verhoeven als classispredikant van Utrecht. Ada Rebel werkt nu nog als predikant in Deurne en Gemert-Boekel, in de buurt van Helmond (Brabant). Ze volgt per 1 september ds. Jaap van Beelen op als classispredikant in Gelderland Zuid en Oost. Ze was de afgelopen vier jaar voorzitter van het college van visitatoren-classicaal. 

Ds. Riemer Praamsma (55 jaar) gaat werken als classispredikant in Fryslân. Hij is nu nog predikant in Tjalleberd-De Knipe, vlakbij Heerenveen. Hij volgt Wim Beekman op. Hij werkte eerder als visitator in het classicale college. Hij diende diverse Friese gemeenten: Suameer, Jutrijp-Hommerts, Hurdegaryp en Easterein. Hij is bestuurslid geweest van de Bond van Nederlandse Predikanten. 

Ds. Mark van Pelt (58 jaar) werkt als predikant in Ridderkerk. Hij volgt Julia van Rijn op in de classis Zuid-Holland-Noord. Hij werkte een aantal jaren in Peru. Op zijn cv staat verder dat hij 13 jaar als missionair predikant in Rotterdam aan Rotterdam was verbonden en gemeenten heeft gediend als interimpredikant. 

Foto: De oude groep van elf classispredikanten

Afscheid 


Woensdag 7 juni zijn de benoemingen tegelijk naar buiten gebracht. Eerder al is bekend gemaakt dat ds. Wim Beekman van Fryslân, ds. Julia van Rijn van Zuid-Holland-Noord en ds. Jaap van Beelen van Gelderland Zuid en Oost, na één periode van 5 jaar niet herkiesbaar zijn. Ze gaan met pensioen. 

Op verschillende podia hebben ze afscheid genomen en zullen ze afscheid nemen. Een deel daarvan moet nog nader ingevuld worden. Bekend zijn onder meer de data van zondag 3 september waarop Beekman en Van Rijn in een kerkdienst afscheid nemen. Ds. Beekman doet dat in de Martinikerk te Franeker, waarbij tegelijk de nieuwe classispredikant aan de classis wordt verbonden. En een interne datum waarop de classispredikanten en de dienstenorganisatie afscheid van het trio nemen. 

Toen de classispredikanten vijf jaar geleden begonnen waren er elf nieuwe gezichten. Ds. Hans van Ark, coördinator vanuit de Dienstenorganisatie, vertelde mij (Klaas van der Kamp) wel eens dat hij er rekening mee hield dat er tussentijds nog weer vernieuwingen nodig zouden zijn. Zo pakte het niet uit. De classispredikanten vormden een hecht team, verschillend door de regionale vragen en qua karakter; één in focus op de plaatselijke gemeente en loyaliteit aan het classicaal bestuur. 'Zoals bewoners van een nieuwbouwstraat op hetzelfde moment de sleutel van hun huis krijgen, samen moeten optrekken het het met elkaar rooien', zo ging het de classispredikanten, vertelde Wim Beekman in een afscheidsinterview voor het Friesch Dagblad, 'Niemand van ons had het eerder gedaan, niemand die aangaf 'ik kan jullie vertellen hoe het moet'. Binnen korte tijd werden we als Raad van Elf een hecht team'. 

De classispredikanten ontmoeten elkaar maandelijks voor afstemming. Daarnaast zijn er drie teams gevormd die aan intervisie doen. Al die overlegvergaderingen zullen ongetwijfeld weer een bijstelling ondergaan nu er drie nieuwe collegae komen en straks in december volgt er nog een wisseling van de wacht in Groningen-Drenthe. 

Voor de namen van de classispredikanten en hun bereikbaarheid: klik hier. 

Foto boven: de elf classispredikanten in hun oude samenstelling
Foto onder: de intervisiegroep van Groningen-Drenthe, Noord-Holland, Fryslân en Overijssel-Flevoland spreekt elkaar één keer per jaar op een boot in de Fluessen, andere ontmoetingen zijn er natuurlijk ook als intervisiegroep, maar die zijn in een minder pittoreske omgeving