E-flits – maart 2019 - 
Gratis e-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over de regio. 
__________________________________________________________________

Verbintenisdienst
Ds. Henk Spit verbindt zich als voorzitter aan het classicaal college voor de visitatie met een vesper op 17 maart om 19.00 uur in de protestantse kerk van Diepenveen. Iedereen is van harte uitgenodigd. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. En je kan nog even de pittoreske omgeving bekijken. Het complex kreeg kleur in de moderne devotie. 

Kruiswegstaties
Diverse gemeenten besteden in de veertig-dagen-tijd op creatieve wijze aandacht aan het lijdensverhaal. In onder meer Goor (klik hier) en Lelystad (klik hier) kunnen mensen een kruiswegstatie volgen gemaakt door gemeenteleden en door kunstenaars. 

Buitenlands bezoek
Er komen diverse gasten naar het Overijsselse deel van de classis in de veertig-dagen-tijd. Ds. Alison Infante Zamora uit Cuba komt naar Vroomshoop (5 maart) en Rouveen (8 maart). Ds. Qaisar Julius uit Pakistan komt naar Nijverdal (2 april). En Dieu Munguyika uit Rwanda komt naar Hardenberg (7 april). Klik hier

Inleiders kerkvisie 
Jorien Kranendijk (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) en Gesien van Altena (Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel) verzorgen de inleiding op de kerkenvisie op 7 maart van 9.00 tot 13.00 uur in de Annakapel in Kampen. De Flevolandse editie vindt plaats op 21 maart in de Bantsiliek in Bant; daar komt Jorien Kranendijk eveneens aan het woord en verder Piet Voermans en René Westerveld. Ook daar is de inloop vanaf 9.00 uur. 

Spiritualiteit van samen 
Alle predikanten en kerkelijk werkers zijn uitgenodigd voor een classicale ontmoetingsmiddag op 17 juni in Dalfsen. Het thema is ‘Spiritualiteit van samen’. Inleidingen zijn er van dr. Hennie Marsman en ds. Hans Baart. Ds. Elsbeth Gruteke spreekt een column uit en ds. Pieter Endedijk, ds. Hans van Solkema, ds. Henk Spit en dr. Klaas Dijkstra geven leiding aan een workshop. De aanmeldingen stromen al aardig binnen. Klik hier

Permanente educatie
De classicale vergadering heeft uit haar midden een commissie gevormd voor permanente educatie. De groep van vijf mensen leest de studieplannen van de predikanten en kerkelijk werkers en geeft er feedback op. Binnenkort gaat er een brief naar alle pastores met de uitnodiging om de eigen studieplannen in te sturen. De feedback is bedoeld als stimulans. 

Kerkenbeurs
Op 22 maart en 23 maart vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de tiende kerkenbeurs plaats met artikelen waar kerken belang bij kunnen hebben. Onder de standhouders tenminste elf bedrijven uit Overijssel en Flevoland. We sommen ze op: Bertine Ketelaar uit Vriezenveen, Steunpunt Kerkenwerk uit Zwolle, Spillz uit Hengelo, de CNV Kostersbond vanuit Dalfsen, W3product uit Deventer, Isolatiebedrijf Pluimers uit Rijssen, de Zalige Zalm uit Deventer, Smash AV uit Kampen, Backstage AV uit Zwolle, KAAder kerkadvies uit Kampen, Kerkdienstgemist.nl uit Deventer. Entree 15 euro; via één van de bedrijven kan men een gratis toegangskaart bemachtigen. 

Verkiezingen
Het breed-moderamen heeft een brief naar de politieke partijen gestuurd die in de staten zijn vertegenwoordigd. Het gaat over thema’s waarin kerk en overheid samenwerken. Het is de bedoeling het gesprek verder aan te gaan als de colleges in Overijssel en Flevoland zijn gevormd. 

Identiteit van samen
Dr. Joep de Hart, onderzoeker voor het Sociaal Cultureel Planbureau en ooit geboren in IJsselmuiden, heeft voor de dienstenorganisatie een inleiding gehouden over de identiteit van de Nederlander. Een doorkijkje in wat mensen als verbindend ervaren. Een seculiere gedachtebepaling voor de kerkelijke manifestatie later dit jaar over ‘spiritualiteit van samen’. Klik hier

------------------------------------------------------------------------------------------

 De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 1, nr. 7 (maart 2019). 

Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? U kunt zich uitschrijven via k.vanderkamp@pkn.nl. Wilt u een ander mailadres toevoegen voor een gratis e-flits, dan kunt u zich op hetzelfde adres aanmelden.