Veertig-dagen-tijd prominenter dan carnaval

Nu carnaval. En na aswoensdag de veertig-dagen-tijd in. Je merkt in deze dagen grote verschillen tussen het oosten en het westen van de classis Overijssel-Flevoland. In het overwegend rooms-katholieke oosten is het carnaval in iedere straat aanwezig. In het westen veel minder. En daar tussen in plaatsen als Raalte (Stöppelburcht), waar deze foto is genomen terwijl het café zich bevoorraadde. Rechts naast het café niet zichtbaar het Annahuis, waar de protestanten elkaar ontmoeten, tegenover de kerk.

Op de openingspagina staat een lijstje met namen uit de regio: Sassendonk, Krekkelstad, Pierenoord, Stokvissengat en Uiendonk. Dat is de volgorde van de bezoekersaantallen van deze website. In gangbare taal: Zwolle, Enschede, Emmeloord, Deventer, Kampen.

Natuurlijk is de veertig-dagen-tijd in tegenstelling tot carnaval wel prominent opgenomen in de protestantse gang door het kerkelijk jaar. Diverse plaatsen hebben in dat kader een kruiswegstatie gemaakt, iets wat men honderd jaar geleden niet zo gewend was. Wij kregen versies onder ogen uit Goor en uit Lelystad.