Kerkproeverij in vijftig kerken Overijssel-Flevoland

'We doen dit jaar voor het eerst mee met kerkproeverij. We willen kijken hoe dat uitpakt'. Ds. Hans van Solkema, preses van de classis, vertelde bij de werkgemeenschap dat de protestantse gemeente Heino op 29 september deelneemt aan de laagdrempelige kerkenzondag. Er doen in totaal 50 kerken mee in Overijssel-Flevoland, waaronder 17 protestantse gemeenten. Daarmee zit de kerproeverij dit jaar behoorlijk in de lift. 

Het onderliggende idee voor kerkproeverij kwam overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft men één keer per jaar een zondag waarop gemeenteleden gasten uitnodigen om met hen mee te gaan naar een kerkdienst. Ze proberen op die manier de drempel te verlagen voor het bezoeken van een viering. Er zijn steeds meer mensen die volstrekt niet vertrouwd zijn met liturgie, lofprijzing en gebed. Tijdens de zondag van kerkproeverij worden ze meegenomen door mensen die ze kennen en krijgen ze iets meer uitleg bij de onderdelen in de viering. 

Uit onderzoek blijkt dat zo'n twaalf procent van de mensen later terugkomt, omdat ze de viering boeiend vinden. Driekwart van de mensen ziet de dienst als iets eenmaligs; de mensen geven achteraf wel aan dat hun beeld van wat er in de kerk in positieve zin is beïnvloed en vaak ge-update. 

Dit jaar valt kerkproeverij samen met burendag. Een reden te meer, zo werd in de werkgemeenschap Zwolle gezegd, om er aandacht aan te besteden. Het totaal aantal deelnemers is in protestantse kring behoorlijk gestegen. Een plaats als Zwolle kent liefst vijf kerken die meedoen; toch is dat nog bescheiden als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Apeldoorn, waar volgens de registratie van www.kerkproeverij.nl liefst veertien kerken participeren. 

In de classis Overijssel-Flevoland zijn de volgende protestantse gemeenten, hervormde gemeenten en gereformeerde kerken aangemeld: 
Almere, StadsPoort/De Lichtboog
Berkum de Hoofdhof
Gramsbergen, Boomhofkerk
Hardenberg, Hoftekerk
Heino
Nieuwleusen, hervormd
Oldemarkt
Sint-Jansklooster, Johanneskerk
Staphorst, De Rank
Swifterbant
Vollenhove, St. Jansklooster, hervormd
Vollenhove, Mariakerk
Vriezenveen, Grote Kerk 
Vriezenveen, Pollenkerk hervormd
Windesheim, hervormd 
Zeewolde
Zwartsluis, hervormd