Foto: kerk op Sumba

Voormalige zendingsbusjeslopers genodigd voor ontmoeting met delegatie uit Sumba


Een delegatie van de kerk van het eiland Sumba, Indonesië, komt in augustus op bezoek bij de protestantse gemeente in Hoogeveen en in Alteveer. Daarnaast bezoekt de delegatie Kerk in Actie in Utrecht en enkele Duitse kerken.

Burret Olde, beleidsmedewerker van de PKN, wijst er op dat kerken in Groningen, Drenthe en Overijssel 100 jaar lang de zending op Sumba hebben gesteund. En hij hoopt dan ook dat mensen die herinnering hebben aan die steun, bijvoorbeeld de lopers van het oude zendingsbusje, de gelegenheid willen aangrijpen om de delegatie te ontmoeten. Dat kan op vrijdagmiddag 30 augustus.

Burret Olde bericht dat de kerk op Sumba nog steeds groeit. Er zijn nu 250 gemeenten. Van 1904 tot 1921 werkte ds. Douwe Wielenga op het eiland en stichtte samen met Sumbanese evangelisten de eerste gemeenten. Er kamen poliklinieken en scholen.

De kerk van Hoogeveen zond Wielenga en andere zendingsmedewerkers uit. Dat is één van de redenen om de ontmoeting met de delegatie in Hoogeveen te laten plaatsvinden. De toenmalige zendingscommissies hebben zich jarenlang intensief ingezet voor de zending. Het zendingsbusje is een begrip geworden, weet Olde. Honderden kinderen hebben met het busje gelopen. Voormalige zendingsbusjeslopers uit Groningen, Drenthe en Overijssel zijn welkom op de bijeenkomst in Alteveer op vrijdagmiddag 30 augustus, 15.00 uur. De zendingsbusjeslopers kunnen hun verhalen delen.

De delegatie van Sumba zal vertellen over het resultaat van 100 jaar zending, dat mede dankzij de zendingsbusjes tot stand is gekomen. Wie wil komen, moet zich even aanmelden vooraf bij b.olde@protestantsekerk.nl.