Religies samen met nieuwjaar 


Mensen die zich breed in de samenleving oriënteren, merken dat de agenda rond 1 januari volstroomt. Er zijn op allerlei plaatsen nieuwjaarsvieringen, vanaf 1 januari tot wel 31 januari toe. Hoe doe je het als je als kerk ook zoiets als een nieuwjaarsreceptie wilt organiseren?

In Zwolle zien kerken, onder wie de Protestantse Kerk het als een mooie kans om juist iets verder te kijken dan het eigen kerkgenootschap. Joden, christenen en moslims uit Zwolle vieren samen de vrede op zondag 8 januari 2023. Dat doen zij om 19.30 uur in de Lutherse kerk, Koestraat 2-4 (naast Museum de Fundatie).

De jaarlijkse viering aan het begin van het nieuwe jaar is inmiddels een Zwolse traditie geworden, schrijven de organisatoren zelf. De ontmoeting in 2023 heeft als thema verbinding. De Zwolse werkgroep SLAG (Samen Leven Anders Geloven) is de motor achter de interreligieuze viering.

Zwollenaren vanuit Jodendom, Christendom en Islam zoeken elkaar op in deze gezamenlijke viering en bidden samen met anderen voor vrede. “De drie godsdiensten zijn in de kern al met elkaar verbonden, namelijk door eenzelfde stamvader Abraham,” zo schrijft de organisatie. “We zoeken in de viering naar verbinding in het leven van nu. Verbinding met elkaar en met de Eeuwige, God, Allah.”

 

De werkgroep SLAG organiseert de interreligieuze nieuwjaarsviering sinds 1992 in Zwolle, afwisselend in verschillende gebedshuizen in de Hanzestad. Naast joden, christenen en moslims bezoeken ook anderen die aan vrede willen werken deze vieringen. Vanuit het College van B&W heeft wethouder Gerdien Rots aangegeven de Vredesdienst op 8 januari 2023 te zullen bijwonen.


Organisaties die samenwerken binnen SLAG Zwolle zijn: Ulu moskee Zwolle, Joodse gemeente Zwolle, Dominicanenkerk Zwolle, Protestantse Kerken Zwolle, Thomas a Kempis parochie Zwolle en Lutherse kerk Zwolle. Meer informatie is te vinden op www.slag-zwolle.nl.