Broekland, Deurningen en Reutum winnen provinciale prijzenpot 

De inwoners van Broekland, Deurningen en Reutum zien hun kerk als centrale plek in het dorp. Zowel mensen met een kerkelijke achtergrond als seculiere mensen zien het gebouw als plek waar de bewoners elkaar ontmoeten. De provincie Overijssel beloonde hun initiatieven donderdag 25 november met 25.000 euro. De drie winnende projecten onderscheiden zich volgens gedeputeerde Roy de Witte, omdat ze verbinding zoeken met alle maatschappelijke geledingen.

De provincie Overijssel heeft in het najaar van 2021 een prijsvraag uitgeschreven met de titel ‘Kerkdorp in beweging’. Er kwamen 15 omschrijvingen binnen; het grootste deel voldeed aan de eisen van de prijsvraag. Eigenaren van kerken, organisaties en groepen van mensen werden uitgedaagd met een plan te komen van hoe men het kerkgebouw in de toekomst zou kunnen inzetten voor de omliggende gemeenschap. Onder de correcte inzenders waren diverse dorpsinitiatieven die zich sterk maakten voor rooms-katholieke kerken die worden afgestoten. Daarnaast waren er vier protestantse inzendingen.

Protestantse eigenaren scoren laag op enkele criteria die met samenwerking en netwerken te maken hebben. Ze hebben minder oog voor de gemeenschap, de mogelijkheden mensen in te schakelen, zowel operationeel als qua ideeënvorming en de uitgewerkte plannen hebben dan ook relatief weinig impact op andere projecten. Beleidsmakers op het protestantse erf zouden zich kunnen inzetten voor een veel actiever denken in netwerken en in het serieus nemen van de leefomgeving rond een kerkgebouw.

Over de hele linie blijken projectontwikkelingen rond een kerkgebouw de vitaliteit van de omliggende leefgemeenschap te bevorderen. Men handhaaft het religieus erfgoed en tegelijk draagt men bij aan het voorzieningenniveau van de omgeving. Het vrijwilligerswerk krijgt een impuls. En er is breed maatschappelijk draagvlak om de fysieke ziel in het centrum van de leefgemeenschap te handhaven.

De prijswinnaars kregen bezoek van de gedeputeerde Roy de Witte. Hij maakte in het programma Overijssel Vandaag de winnaars bekend. Eigenlijk zijn er geen verliezers, zo stelde hij, want de kwaliteit van de inzendingen was hoog. Naast Roy de Witte had de classispredikant Klaas van der Kamp zitting in de jury en Jorien Kranendijk, de projectleider van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Foto: Roy de Witte overhandigt de prijs in Broekland

Zie ook RTV-Oost: klik hier.