Olaf Haasnoot over verstilling

De nieuwe Petrus laat ds. Olaf Haasnoot uit Haaksbergen – Usselo aan het woord. Olaf Haasnoot vertelt over zijn ervaringen toen hij van de drukte van een grotere gemeente naar de kleinere gemeente Usselo ging. Een paar citaten.

‘Ik ging van stadsdominee naar predikant in een klein dorp. Dat was echt lastig voor mijn ego. De studie naast mijn baan (hij volgde een studie ‘geestelijke begeleiding aan de PTHU op dat moment) gebruikte ik als excuus. Het ging om mezelf: door hard werken wilde ik laten zien dat God aanwezig was’.

‘Op een dag kwam er een man aan de deur. ‘Mag ik even in de kerk?’ vroeg hij. Hij zag er verward uit en ging midden in de kerk op de grond zitten. ‘U kunt wel gaan’, zei hij, maar ik bleef. Daar zaten we, twintig minuten lang zwegen we allebei. Toen stond hij op, stapte op zijn fiets en reed weg. Die man zette me aan het denken. Ik was altijd druk om te laten zien hoe belangrijk ik was als dominee. Maar ik hoefde me helemaal niet te bewijzen voor God’.

‘Juist in die dorpskerk leerde ik stil worden, anderen ruimte te geven en God meer aan het woord te laten. Het heeft veel veranderd in de gemeente. Er kwam een echte kindernevendienst van de grond. Meer mensen sloten zich aan en schreven zich ook in als lid van de kerk in Usselo. ‘Openheid werd on kernwoord: ruimte maken voor ieder ander. Er kwamen steeds meer mensen uit de stad, zoals een meisje met haar kind uit een opvanghuis. We gaven hun de ruimte, juist zij hadden ons wat te zeggen. God spreekt door ieder mens, wie het ook is!’

Wilt u een gratis abonnement op Petrus? Ga naar www.petrus.protestantsekerk.nl
Foto: uitvergroting van ds. Haasnoot bij artikel in Petrus