PKN steunt studentenpastoraat Zwolle

Net als het studentenpastoraat in Enschede, krijgt ook Zwolle een bijdrage van de Protestantse Kerk in Nederland voor het studentenpastoraat. Dat vertelde ds. Martin Jans, studentenpastor in Zwolle. Hij is predikant met een bijzondere opdracht voor studenten en is verbonden aan Hogeschool Windesheim, ArtEZ hogeschool en Hogeschool KPZ. Dankzij deze bijdrage kan het studentenpastoraat in Zwolle tenminste voor vijf jaar worden voortgezet.

De coronacrisis was voor veel studenten een pittige tijd. Ze konden elkaar nauwelijks ontmoeten. ‘Ik moest me zelf opnieuw online uitvinden’, vertelt ds. Martin Jans over zijn ervaringen. Dat gebeurde via online café’s, de SPATIE Podcast, Instagram en presentie op andere online platforms waar studenten gebruik van maken.

In de praktijk merkt ds. Martin Jans dat studenten in toenemende mate geen religieuze achtergrond hebben. Tegelijk is er een brede behoefte aan verdieping en zijn studenten bezig met levensvragen. Studenten mogen dan in veel netwerken meedoen, digitaal en buiten corona ook fysiek; het wil nog niet zeggen dat het op alle niveaus leidt tot verdieping. Het studentenpastoraat is één van de mogelijkheden om aan die verdieping te werken.

Er zijn in Zwolle zo’n 23.000 studenten. In Enschede gaat het om ongeveer 27.500 studenten, in Deventer zijn er zo’n 7.400 en in Almere zijn nog eens zo’n 5000 studenten te vinden. Ongeveer tachtig procent van de arbeidskosten in Zwolle worden gedragen door de landelijke kerk, de andere twintig procent arbeidskosten en de overheadkosten (activiteiten, kantoor etc.) worden betaald door vijf Zwolse kerken (Doopsgezind, Luthers, Remonstrants, Waals en PKN) en door de drie onderwijsinstellingen waar het studentenpastoraat actief is.

Foto: Ds. Martin Jans tijdens een digitale ontmoeting van het werkverband van predikanten in de regio Zwolle