Filmpjes met gemeenteleden in Nieuwleusen

Hoe onderhoud je de gemeenschapszin binnen de gemeente? Die vraag, waar veel gemeenten voor staan, hebben in de hervormde gemeente Nieuwleusen geleid tot een vast filmmoment waarbij één van de predikanten op ‘deur’-bezoek komt bij gemeenteleden, er filmbeelden worden gemaakt, die in een vaste rubriek bij de morgendiensten een plek krijgen.

Het gaat om een rubriek van ongeveer 5 minuten met het motto: Je moet de groeten hebben….. Veur oe, deur oe……Hoe is het met jou, met U? Ds. Liekele Hoekstra heeft een eerste reeks filmpjes laten opnemen, waarvan hieronder enkele voorbeelden zijn opgenomen. Zijn collega ds. Bart Trouwborst neemt een dezer dagen een nieuwe reeks van filmpjes op. Het mes snijdt aan twee kanten: je hebt een kort contactbezoekje buiten waarover mensen positief verrast zijn, dat is het ene voordeel. Een tweede winstpunt is dat je een middel aanreikt om het contact van gemeenteleden onderling in stand te houden. Je ziet en hoort letterlijk iets van elkaar.


Eén van de predikanten vertelt in een toelichting: ‘In gesprekken/ontmoetingen horen we regelmatig dat de mensen in de uitgezonden diensten vooral missen de samenzang en de ontmoeting met elkaar – ‘we zien elkaar niet meer’. Wij hadden een brainwave, belden onze cameraman, maakten een lijstje van diverse gemeenteleden (paren, alleenstaanden, oud, jong, gezin enz.), belden die kort met de vraag of we ze mochten filmen en gaven de bedoeling aan, spraken een tijd af en draaien maar!  Twee uurtjes draaien en dertien huisbezoekjes aan de deur, plus drie blokjes voor in de komende zondagse diensten’.

 

Het voorbeeld laat zien hoe je als plaatselijke gemeente invulling kunt geven aan het kerkenwerk. Het zijn juist de persoonlijke contacten en de vertrouwdheid die deel uitmaken van het cement in een gemeente.

Klik hier: Filmpje 1
Klik hier: Filmpje 2
Klik hier: Filmpje 3

Foto: Ds. Liekele Hoekstra op bezoek bij Henk en Gerrie Laarman