Foto: Ingeborg Keijzer aanwezig namens het Leger des Heils

Kerk bezig corona te verwerken


Corona laat zijn sporen achter. Dat bleek tijdens de kring van kerken te Overijssel, op 6 oktober bijeen bij het Oversticht in Zwolle. Vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerk in Zwolle werd verteld hoe de drie predikanten en een veelvoud aan kerkelijke werkers herstelreparaties uitvoeren na corona; en andere kerken herkenden de noodzaak daarvan.

Voor de christelijk-gereformeerden is de synode volgend jaar spannend. Zal het lukken om een brug te slaan tussen de verschillende flanken van de kerk?

De vertegenwoordigster van de lutherse kerk vertelde over de zes- zevenjaarlijkse assemblee die recent in Krakau is gehouden. De lutheranen vertonen wereldwijd een sterke verbondenheid. Tegelijk merk je dat een thema als LHBTI moeilijk bespreekbaar is te maken.

The Kingdom Identity Church brengt vragen in van de migranten. Het betreft een betrokken gemeenschap, die bij elkaar komt bij het cultuurhuis in Stadshagen. Het is belangrijk de onderlinge verbondenheid te vieren, en dat is niet lastig bij een commerciële insteek van de verhuurder van het gebouw en bij verhuizingen van belangrijke gezinnen.

De remonstranten hebben komende week een vergadering over de toekomst van het kerkgenootschap in de provinciehoofdstad. Er is voldoende geld en betrokkenheid van vooral ouderen.

De doopsgezinden zijn sterk betrokken op de remonstranten. Er zijn gezamenlijke activiteiten en mogelijk dat er na een predikantenloze periode opnieuw samen kan worden opgetrokken bij de invulling van de pastoresplaats (0,6 fte).

Het Leger des Heils heeft verder invulling gegeven aan de buurthuiskamer. Naast Zwolle is er bijvoorbeeld een plek in Kampen geopend. Het landelijke genootschap biedt meer ruimte voor LHBTI.

Van de PKN waren verschillende mensen aanwezig. Uit Goor werd gemeld dat men de grote kerkenraad van 75 personen toch weer heeft teruggebracht naar 16 mensen. Uit Ommen werd bericht dat het noodfonds, in het leven geroepen rond inflatie en energiekosten, weinig hoefde te worden aangesproken. In het algemeen is het lastig om alle vrijwilligersplekken op te vullen. Het thema van de veilige kerk staat hoog op de agenda. De Christelijke Gereformeerde Kerk in Zwolle met zo’n 5000 leden heeft er een speciale commissie voor.

Janny Wiltjer als zzp-er aanwezig, stelde een video ter beschikking waarin de hulpvragende mensen centraal staan. ‘Hoe kan je nood opsporen?’ staat centraal in de half uur durende video.

Mink de Vries vertelde van het pioniersproject waarbij er onder meer een drieluik in Wytmen wordt gehouden over de bron van leven, het leven en de toekomst.

Er waren veertien mensen aanwezig. Doel is jaarlijks bij elkaar te komen om ervaringen in de kerk uit te wisselen. Alex Schuurman opende de bijeenkomst met 'een knipoog van God'. Hij vertelde een verhaal over een vader die met een kind kijkt naar een vliegtuig hoog in de lucht. Op de vraag hoe groot het vliegtuig is, maakt het kind een bescheiden beweging. Later bij Schiphol stelt de vader dezelfde vraag: 'Hoe groot is het vliegtuig?' Het kind maakt een kolossaal breed gebaar. Zo moet men zich God voorstellen, legde de diaken uit Ommen uit, hoe dichter bij, hoe groter hij wordt. 

Foto: Anke de Boer (rechts, PKN-classis), Dineke Dijksma (doopsgezind) en Jan Dirk Wassenaar (scriba PKN).