Omroep Flevoland laat kerstpakkettenactie in Lelystad zien

Vrijwilligers van de Ontmoetingskerk in Lelystad zijn druk bezig met het inpakken en het uitdelen van kerstpakketten voor mensen die het minder goed hebben. Daarin zitten levensmiddelen als boerentomatensoep, knakworsten, eieren en ragout. Zo begint Omroep Flevoland een bericht op de website waarin het laat zien hoe kerken in Flevoland zich inzetten voor mensen die wat extra aandacht bij kerst goed kunnen gebruiken. Het bericht sluit aan bij een televisiereportage die men gemaakt heeft bij de protestantse gemeente in de provinciehoofdstad.

De Omroep citeert het armoederapport dat onlangs is verschenen. Daarin laten de gezamenlijke kerken in Nederland zien hoe de armoede zich ontwikkelt in de Lage Landen. Kort gezegd zie je dat de economie enigszins is aangetrokken, dat de armoede zich evenwel hardnekkig handhaaft. Zo’n acht tot tien procent van de bevolking heeft er mee te maken. Daarbij komt de eenzaamheid, die veel mensen juist met kerst ervaren.

De classis Overijssel-Flevoland liet het onderzoeksteam van de landelijke kerk extra cijfers uitdraaien, speciaal met het oog op de eigen regio. Daaruit blijkt dat de ontwikkelingen in Flevoland aansluiten bij de landelijke trends. Maar er zijn ook enkele uitschieters. Zo bleek dat 90 procent van de kerken in Flevoland zich actief inspant voor een kerstpakkettenactie. Dat is opvallend veel, in de rest van het land ligt dat met 60 procent een stuk lager.


Omroep Flevoland maakte een reportage bij de Ontmoetingskerk in Lelystad. Je ziet vrijwilligers bezig met het inpakken van kerstpakketten. Ze leggen uit dat ze mensen een positief signaal willen geven. De gezamenlijke kerken in Lelystad verdelen zo'n acht- tot negenhonderd pakketten onder mensen in bijvoorbeeld de noodhulp en gevangenissen, zegt dominee Klaas de Lange van de Ontmoetingskerk. Dat er veel pakketten worden uitgedeeld heeft te maken met armoede. De bereidheid te geven sluit volgens Klaas de Lange aan bij de poldercultuur. "Mensen zijn hier nog niet zo lang geleden naartoe gekomen, met heel veel zorg voor elkaar. Ze waren voortdurend op elkaar aangewezen. Ik denk dat dat oog hebben voor elkaar een beetje in de aard van de bevolking van Flevoland is gekomen en zeker ook van de mensen in Lelystad. Juist mensen die hier al wat langer wonen hebben oog voor anderen in hun directe omgeving". Klaas de Lange heeft veel ervaring als predikant, zowel met de stadscultuur (hij was onder meer predikant in Amsterdam-West) als met de poldercultuur (hij werkte ooit als agrarisch ondernemer op het Kampereiland, waar hij werd geboren).

De ontvangers van de pakketten zijn blij met een pakket, meldt omroep Flevoland. "Ik werk niet meer, dus ik krijg geen pakket. En dan is het leuk dat de kerk aan je denkt", zegt één van hen. "En ik kan het echt goed gebruiken".


Voor de televisiebeelden: klik hier.


Foto: Ds. Klaas de Lange geïnterviewd door Omroep Flevoland bij de tafels waar men de kerstpakketten klaar maakt.