Meest gastvrije kerk in Oost-Nederland

 

Er wordt een verkiezing gehouden om de meest gastvrije kerk van Oost-Nederland op het spoor te komen. Jorien Kranendijk, programmaleider van Toekomst Religieus Erfgoed, maakt dat bekend in een persbericht dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Overijssel hebben verspreid.  

‘In een kerk is vaak van alles te zien en te beleven’, aldus Jorien Kranendijk. ‘Veel kerkgebouwen blinken uit in architectuur, verrassen met een eeuwenoud interieur, beschikken over een bijzonder orgel of er zijn unieke religieuze (kunst)voorwerpen te bewonderen. Kortom, kerken zijn niet zomaar gebouwen. Voor de eigen geloofsgemeenschap is de kerk belangrijk als vaste ontmoetingsplek. Daarnaast kan uw kerkgebouw ook veel betekenen voor anderen. Hoe gastvrij is uw kerk voor plaatsgenoten, dagjesmensen en toeristen?’

Om gastvrije kerken een grotere bekendheid te geven, vindt in het voorjaar van 2020 de ‘Verkiezing van de Meest Gastvrije Kerk in Oost-Nederland’ plaats. U kunt uw kerkgebouw daarvoor aanmelden. Een deskundige jury zal een aantal kerkgebouwen nomineren. De genomineerde kerken doen mee aan de verkiezing. Deze verkiezing is een initiatief van de stichting Welkom in de Kerk, waar onder meer ds. Wim den Braber uit Vriezenveen zich voor inzet. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Overijssel.

Er kan maar één kerk het predicaat Meest Gastvrije Kerk in Oost-Nederland bemachtigen. Maar: álle genomineerde kerkgebouwen zullen worden geportretteerd in een speciaal magazine en ontvangen een promotievideo over hun eigen kerk. Zowel de magazines als de promotievideo’s worden kosteloos ter beschikking gesteld aan de genomineerde kerken.

Tijdens een verkiezingsavond worden de prijswinnaars bekend gemaakt, waarbij meerdere geldprijzen worden uitgereikt: onder andere juryprijzen en een publieksprijs. Aan het aanmelden van uw kerkgebouw en de eventuele nominatie zijn geen kosten verbonden. Op 14 mei zal bekend worden gemaakt welke kerk zich een jaar lang de Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland mag noemen. De jury brengt op die datum naar buiten wie de stimuleringsprijs ontvangt en wie de publieksprijs krijgt. 

Ga voor meer informatie naar: www.gastvrijekerk.nl

Foto boven: In Hengelo kom je in een soort ontvangsthal voordat je de kerk binnengaat
Foto voorpagina: Door kinderen geschreven en geplakt op publicatiebord in De Lichtboog in Lelystad